KUD “Klaruš”

Kulturno-umjetničko društvo “Klaruš” Maruševec osnovano je 1998. godine s ciljem da sakuplja, njeguje i čuva folklorno-tradicijsko bogatstvo užeg i šireg zavičaja.

U društvu deluje folklorna, tamburaška, dramska i etnografska sekcija.

Društvo je dobilo ime po k l a r u š u – ogrlici koja je nekada bila dio ženske narodne nošnje maruševečkog kraja.

Članovi KUD-a “Klaruš” Maruševec sudjeluju u obilježavanju svih datuma i događaja u životu Maruševca. Najaktivnije su folklorna i tamburaška sekcija koje su se dosada pjesmama i plesovima našeg kraja, Prigorja i Zagorja predstavile u: Ivancu, Varaždinu, Zaprešiću, Metkoviću, Sv. Jani, a sudjelovali su dva puta na smotri izvornog folklora hrvatskoh folklornih grupa “Lipanjski folklorni susreti – Visoko ’99” i Visoko 2001. Zatim su nastupali na III. Međužupanijskoj smotri folklora Gornje Jesenje 2001. godine i na Međunarodnom festivalu folklora “Eurofest 2001” u Budimpešti.

Gostovalo se u ovim mjestima: Ladanju Gornjem, Druškovcu, Cestici i dva puta u Vidovcu na Zeljarijadi Vidovec 200. i 2002.

Obnovljen je običaj “Zelenog Jure” uz Jurjevo i proslava krštenja mošta uz Martinje.

KUD je uz općinu Maruševec suosnivač i organizator “Dana folklora u Maruševcu”, manifestacije vezane uz dan općine Maruševec – 23. travnja – Jurjevo.