Srednja škola i fakultet

2000. godine navršilo se punih 30 godina otkako u općini Maruševec djeluje srednja škola u Maruševcu i preko 25 godina što ovdje postoji fakultet.

Sve je počelo ovako:

Predstavnici Kršćanske adventističke crkve ponudili su 1969. godine odgovornim organima vlasti u Varaždinu da će preuzeti u najam derutni dvorac Maruševec. Svojim sredstvima oni će pod strogim nadzorom stručnjaka povjesničara derutni i zapušteni dvorac opraviti, vratiti mu prvobitni izgled i nakon 30 godina tako uređenog vratiti u vlasništvo države pod uvjetom da smiju prostore dvorca koristiti kao vjersku školu. Vlast je objeručke prihvatila ovu zamamnu ponudu jer više nije ni sama znala ni mogla nešto ozbiljnije učiniti s trošnim zidinama zapuštenog dvorca. I nedugo zatim počeli su opsežni radovi na obnavljanju dvorca. Odmah po završetku temeljite obnove u dvorac Maruševec useljava Srednja škola Maruševec s učenicima i profesorima.

Ponovo oživješe prekrasni perivoji, a u sjeni stoljetnih lipa i hrastova zažuborio je dječački smijeh. U obnovljene prostore dvorca ponovo je ušao život, a znatiželjnim posjetiocima ponovno je otvorio prelijepi dvorac svoja njedra.

Svake jeseni iz svih krajeva ovdje se okupljaju mladići i djevojke koji nakon osnovne škole žele nastaviti svoje školovanje u ovoj vjerskoj zajednici. Uz redovne profesore, pripadnike adventističke zajednice, nastavu su honorarno održavali i profesori varaždinske Gimnazije. Do prije nekoliko godina nakon završene srednje škole učenici vjerske škole morali su polagati u redovnoj gimnaziji godišnji ispit, a danas im je omogućen nastavak školovanja na državnim školama i fakultetima, jer sada škola ima priznanje Ministarstva prosvjete Republike Hrvatske i ima sva prava srednjih javnih škola.

Danas srednja škola broji gotovo 260 učenika, a u okviru škole postoji Adventistički teološki fakultet koji danas pohađa 40-tak redovnih i izvanrednih studenata. U neposrednoj blizini dvorca Maruševec adventističko učilište sagradilo je lijepo opremljene internate u kojima borave i stanuju njihovi učenici i studenti.

Evo, to je istina o jedinoj maloj seoskoj općini koja, uz dječji vrtić i osnovnu školu, ima i srednju školu, pa čak i fakultet !