Projekt «Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana» je financiran uz podršku Europske unije kroz program “Europa za građane”

Projekt «Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana» je financiran uz podršku Europske unije kroz program “Europa za građane”
Primjenjivo na Cjelina 2.1  Mjera bratimljenje gradova
Sudjelovanje : Projekt je uključio 143 građana, poglavito 85 sudionika iz općine Maruševec (Hrvatska) i 58 sudionika iz općine Rogatec (Slovenija).

Mjesto/Datumi: Događanje se odvijalo u Maruševcu (Hrvatska), od 30/09/2017 do 01/10/2017

Kratki opis:

Dan 30/09/2017 je bio posvećen dolasku građana općine Rogatec iz Slovenije te njihovo sudjelovanje na seminaru i okruglom stolu na temu migrantske krize na kojem su se sudionici upoznali su se s radom volontera Društva crvenog križa Varaždinske županije koji su pomagali migrantima za vrijeme migrantskog vala. Potaknuti riječima panelista kroz primjere dobre i loše prakse, sudionici seminara promišljali su o aktualnim temama solidarnosti, odgovornosti, volontiranja i utjecaja migrantske krize na EU i vrijednosti na kojima je ista nastala. Na okruglom stolu, građani Maruševca i Rogateca iznosili su svoja mišljenja, znanja i prijedloge o tome tko može i kako utjecati na formiranje politika i procedura zajedničkog postupanja u kriznim situacijama.

Dan 01/10/2017 je bio posvećen otvorenju interkulturanog događaja – sajma, izložbom literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola Maruševec i Rogatec te potpisivanjem Povelje o bratimljenju općina Maruševec i Rogatec, koju su potpisali načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i načelnik Općine Rogatec Martin Mikolič. Potpisivanje Povelje o bratimljenju formalizacija je buduće suradnje dviju općina. Na interkulturalnom događaju – sajmu, predstavnici udruga s područja Maruševca i Rogateca predstavili su kulturnu baštinu svoga kraja, aktivnosti i proizvode, kao i načine umrežavanja i financiranja. Nekoliko stotina posjetitelja sajma uživalo je u programu Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca, Kuburaške udruge Maruševec, kao i 11 prijateljskih kuburaških udruga iz Hrvatske i Slovenije.

Primjenjivo na Cjelina 2.2 – Mjera umrežavanja gradova

Cjelina 2.3 – Mjera projekata organizacija civilnog društva

Cjelina 1 – Europsko sjećanje

Dva događaja koja su provedena u okviru ovog projekta:

Događaj 1

Sudjelovanje: Događaj je uključio 143 građana, uključujući 85 sudionika iz općine Maruševec (Hrvatska), 58 sudionika iz općine Rogatec (Slovenija).

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u Maruševcu, Hrvatska, od 30/09/2017 do 30/09/2017
Kratki opis:
Cilj događaja je bio organizirati seminar kojeg će održati stručne osobe koje su dale pregled uzroka, učinaka i potencijalnih posljedica migrantske krize i istovremeno dobiti povratne informacije sudionika o tome koliko su stručnih znanja imali prije ovog događanja, na temelju čega su formirali svoje stavove i koga sve prepoznaju kao ključne dionike koji bi trebali pridonijeti pozitivnom razrješenju cjelokupne situacije. Budući da se u projektu susreću različite skupine osoba, različitih stručnih znanja i životnih iskustava, odabrane su aktivnosti u kojima svi mogu iznijeti svoje iskustvo, stavove i preporuke o zajedničkoj temi. Kroz seminar su se na edukativan način prikazale činjenice i uzroci krize te se potaknulo sudionike na dodatno razmišljanje i nadogradnju svojeg razumijevanja situacije.Cilj događaja je bio organizirati okrugli stol uz vođenje moderatora, na kojemu će svaka ciljna skupina imati najmanje po dva svoja predstavnika, a ostali će sudionici nazočiti događanju i moći će se u svakom trenutku uključiti u diskusiju. Sudionici su na okruglom stolu iznosili svoja mišljenja o tome tko može i treba te na koji način utjecati na formiranje politike i procedura zajedničkog postupanja u kriznim situacijama vezanim za migrante. Identificirali su se mogući načini angažiranja političara, diplomata, medija te naročito građana, naveli se primjeri dobre i loše prakse poput koridora za migrante, žičane ograde, volonterski angažman, prihvatni centri, rasizam, integracija i ostalo. Na okruglom stolu se otvoreno diskutiralo o temi, razmjenjivalo iskustva i predlagale mjere koje će doprinijeti pozitivnom razrješenju migrantske situacije.

Događaj 2

Sudjelovanje: Događaj je uključio 143 građana, uključujući 85 sudionika iz općine Maruševec (Hrvatska), 58 sudionika iz općine Rogatec (Slovenija).

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u Maruševcu, Hrvatska, od 01/10/2017 do 01/10/2017.
Kratki opis:

Cilj događaja je bio organizirati Interkulturalni događaj s naglaskom na primjere socijalnog angažmana u lokalnim zajednicama. Predstavnici udruga prezentirali su, izložiti i izrađivati specifične aktivnosti, inicijative i proizvode, kako bi sa sudionicima podijelili svoje ideje, praksu, metodologiju, načine umrežavanja i financiranja svojih aktivnosti, a sve u svjetlu primjenjivosti istoga u odnosu spram migranata. Interkulturalni događaj održao se kao jedinstvena demonstracija primjera dobre prakse na lokalnoj i Europskoj razini, koja doprinosi kulturološkoj razmjeni i uvažavanju.

Izložba dječjih radova iz zemalja partnera – Sudionici donose na događanje likovne i literarne radove koje će izraditi učenici u školama s njihovog područja i zajedno postavljaju izložbu istih. Fotografije radova/izložbe svi će partneri objaviti na svojim web stranicama kako bi ih učinili virtualno dostupnima široj javnosti i tako iste prezentirati kao primjer dječje percepcije okruženja u kojem žive i utjecaj istoga na formiranje njihovih stavova i želje za aktivnim doprinosom zajednici.

Nakon što je održan interkulturalni događaj i otvorena izložba, predstavnici Općine Maruševec i Općine Rogatec potpisali su povelju o bratimljenju, kojom su formalizirali postojeću i budući suradnju dviju općina. Nakon potpisivanja, održana je konferencija za medije kako bi se potaknulo širu javnost na aktivno angažiranje i uključivanje u formiranje zajedničkih akcija i politika.

 

DOKUMENTI:

Dokument preporuka po projektu

Povelja o bratimljenju

Plakat projekta

marusevec_IDcard

 

Izložba dječjih likovnih i literarnih radova “Tko su migranti?”

 

Promjena veličine fonta
Kontrast