16. Dani folklora “Maruševec 2017”

16. Dani folklora “Maruševec 2017” ove su godine već tradicionalno maruševečkoj publici dočarali ljepotu folklora i bogatstvo folklorne baštine Lijepe naše. Kroz dvije večeri, maruševečkoj publici predstavili su se folkloraši iz KUD-a “Meteor” Hrašćina Trgovišće (Krapinsko-zagorska županije), KUD-a “Kupinečki Kraljevec” iz Kupinečkog Kraljevca (Grad Zagreb), KUD-a “Mihovljan” iz Mihovljana (Međimurska županija), KUD-a “Ivančice” iz Kutine (Sisačko-moslavačka županija) te Folklornog ansambla Broda iz Slavnoskog Broda (Brodsko-posavska županija), kao i folkloraši KUD-a “Klaruš” Maruševec. Gostujući i domaći folkloraši pjesmom, plesom i prekrasnim narodnim nošnjama “proveli” su maruševečku publiku kroz veći dio Hrvatske. Obje večeri Dom kulture bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a maruševečka publika dobro je znala nagraditi pljeskom izvedbe svih folkloraša. Članovi Kuburaške udruge Maruševec, pucanjem iz kubura nagovijestili su početak svake večeri Dana folklora što je nezaobilazni dio vezan uz samu manifestaciju.

U nedjelju, na Jurjevo, dio  članova KUD-a “Klaruš” kitio je Juru Zelenog, a dio članova je  sudjelovao u svetoj misi povodom blagdana sv.Jurja, zaštitinika naše Župe. Nakon svete mise i uz blagoslov velečasnog Krunoslava Milovca, članovi KUD-a, članovi Kuburaške udruge Maruševec, članovi DVD-a Maruševec i članovi Udruge “Konj moj prijatelj” krenuli su u Povorku kroz naselja maruševečkog kraja. Povorci su se već tradicionalno pridružili i mnogobrojni žitelji našeg kraja kojim se orila pjesma “Kuda Jura hodi tuda pole rodi…”.  Za sudionike Povorke je na nekoliko mjesta bila pripremljena okrijepa kako bi mogli što lakše pratiti Juru Zelenog koji je tjerao zimu, plesao i “huškao”. Tako su svi zajedno prošli kroz Kapelec, Bikovec, Selnik, Maruševec da bi sve završilo paljenjem jurjevskog krijesa kod Društvenog doma “Ločnjak”, gdje je su marljive ruke naših mještanki i mještana pripremile obilnu okrjepu za sve sudionike povorke i sve koji su prisustvovali paljenju krijesa. 16. Dani folklora i Povorka Jure Zelenog pridonijele su da Dani Općine Maruševec i ove godine budu svečani i bogati.
Uz marljiv trud svih članova KUD-a “Klaruš” Maruševec koji su organizatori Dana folklora i Povorke Jure Zelenog, glavni pokrovitelj je i ove godine bila Općina Maruševec.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

18057157_1781904048791172_5970423064919873810_n

Promjena veličine fonta
Kontrast