Gerontodomaćici nabavljen bicikl za obilazak starih i nemoćnih osoba

U sklopu EU projekta Zaželi – Aktivne u zajednici u kojem je Općina Maruševec jedan od partnera nositelju projekta GDCK Ivanec, u sklopu kojeg je zaposleno 7 gerontodomaćica koje trenutno brinu o ukupno 60 starih i nemoćnih osoba, gerontodomaćici koja brine o 18 starijih osoba na području Općine Maruševec uručen je bicikl.

Na zamolbu GDCK Ivanec i gerontodomaćice Vesne Švetak, na potrebu za biciklom Općina Maruševec promptno je reagirala i osigurala bicikl. Bicikl je gerontodomaćici Švetak uručen je u četvrtak 1.4. ispred prostorija Općine Maruševec od strane načelnika Damira Šprema i zamjenika načelnika Marija Klapše.

Ovo je dodatna vrijednost projektu kojeg je osigurala Općina Maruševec, jer projektom Zaželi u ovoj fazi, fazi II. provođenja, nisu predviđena sredstva za pomoć u nabavci bicikala kao ranijih godina. Gerontodomaćica Švetak tako će zasigurno puno lakše i brže obilaziti svojih trenutno 8 korisnika, starih i nemoćnih osoba na području Općine Maruševec.

Ukupno je na području Općina Maruševec u projekt Zaželi uključeno 18 korisnika, što je povećanje za 6 korisnika od početka provođenja projekta. Naime, broj korisnika iz dana u dan se povećava i sve je više starih osoba koje su u nemogućnosti zadovoljenja svakodnevnih potreba samostalno, bez tuđe pomoći. Naime, korisnici koji i imaju djecu, ona često ne žive u zajedničkom kućanstvu, udaljena su po nekoliko desetaka kilometara, sami nisu u mogućnosti doći ili također žive teško ili pak korisnici i nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja, a sami su, stari, bolesni i nemoćni.

Na području Maruševca od početka provođenja Projekta (od 15. veljače) do početka travnja odrađene su 463 razne usluge obavljanja kućanskih poslova ili poslova oko kuće. Radi se 32 usluge osobne higijene i 9 usluga prijevoza korisnika u liječniku ili na specijalističke pretrage u Bolnicu Varaždin. Gerontodomaćice su prevalile pružajući usluge preko tisuću kilometara, što korištenjem službenog vozila, što pješice.

U sklopu projekta Zaželi za područje Općine Maruševec u 3 je akcije podijeljeno 36 komada higijenskih paketa. Prosječna dob za područje općine Maruševec je 75 godina života, a u projekt je trenutno uključeno 9 muških i 9 ženskih korisnika. Projekt u ovom kratkom vremenu provođenja ocjenjujemo izuzetno korisnim, gerontodomaćice predano i odgovorno odrađuju aktivnosti predviđene projektom, često i izvan okvira predviđenih i planiranih projektom, što je dokaz izrazite empatije i poštovanja prema starijima.

Promjena veličine fonta
Kontrast