GDCK Ivanec u prvih 6 mjeseci 2016.g. prikupilo 1297 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kao javno ovlaštenje planira, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, prati pokazatelje o stanju i kretanju darivanja krvi, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju, uručuje priznanja. Planiranje potrebnih doza krvi GDCK Ivanec dogovara sa Transfuzijskom službom Varaždin, a zahvaljujući predanom radu voditelja aktiva darivatelja krvi na terenu tj. volontera koji animiraju ljude za dobrovoljno darivanje krvi, darivatelji GDCK Ivanec redovito se odazivaju planiranim akcijama, ali i pozivu Transfuzijske službe ili djelatnika Crvenog križa za darivanje krvi. GDCK Ivanec puno čini i po pitanju pomlađivanja davalaštva, te imaju puno mladih-novih darivatelja, u prvih šest (6) mjeseci ove godine čak 73 nova darivatelja. Također, u slučaju potrebe za određenom krvnom grupom GDCK Ivanec šalje darivatelje u Transfuzijsku službu odnosno promptno osigurava potrebne doze za potrebe Transfuzijske službe Varaždin.

Međutim, GDCK Ivanec puno čini i na polju brige o dobrovoljnim darivateljima krvi, te im redovito uručuje potvrde i priznanja, te obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Sukladno podacima GDCK Ivanec za razdoblje od 01.01.2016. do 30.06.2016.g. organiziranim akcijama darivanja krvi i darivanju u Transfuziji Varaždin pristupilo je 1352 darivatelja krvi, a prikupljeno je 1297 doza krvi.

Najveći broj doza prikupljen je u Transfuzijskoj službi i to: 697 doza krvi, zatim prema mjestu stanovanja (akcije u mjestima): 417 doza krvi, a prema mjestu rada 183 doze krvi.

GDCK Ivanec prema redoslijedu uspješnosti, odnosno broja prikupljenih doza na 100 stanovnika, svrstava se na 13/108 mjesta u RH u 2015.g. sa 6,81 ostvarenom dozom krvi na 100 stanovnika.

GDCK Ivanec izuzetno je ponosno i na starosnu dob svojih darivatelja, tj. mlado davalaštvo, jer najveći broj darivatelja brojimo u starosnoj dobio od 30-39 godina života, nakon koje slijedi dob od 20-29 godina života, a broj aktivnih darivatelja u zadnjih 5 godina je 1831 darivatelj krvi.

GDCK Ivanec zahvaljuje svim svojim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji se redom mogu pohvaliti za svoj doprinos ovim lijepim rezultatima.

 

Hvala za darovanu krv!

Promjena veličine fonta
Kontrast