IZVJEŠĆE CRVENOG KRIŽA IVANEC O PRIKUPLJENIM DOZAMA KRVI U 2015.g.

HRVATSKI CRVENI KRIŽ
GRADSKO DRUŠTVO
CRVENOG KRIŽA IVANEC
Đure Arnolda 11, Ivanec
Ivanec, 21.01.2016.

PREDMET: Tijekom 2015.g. prikupljeno 2512 doza krvi, prvi puta krv je darivalo 128 osoba

U razdoblju od 01.-12. mjeseca 2015.g. Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec organiziralo je 24 akcije dobrovoljnog darivanja krvi na kojima su prikupljeno ukupno 2512 doza krvi.
Najveći broj doza prikupljen je u Transfuzijskoj službi (1288 doza krvi), zatim prema mjestu stanovanja (957 doza krvi), a prema mjestu rada 267 doza krvi. Sve akcije organiziralo je GDCK Ivanec, a provela Transfuzijska služba iz Varaždina.

Akcijama darivanja (i u Transfuziju Varaždin) pristupilo je 2596 darivatelja, a iz raznih zdravstvenih razloga odbijeno je njih 84. Prvi puta krv je darivalo 128 darivatelja krvi, 72 muškarca i 56 žena.
Obzirom na broj aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec u posljednjih 5 godina: 1814 darivatelja (darivatelji koji redovno i kontinuirano daruju krv), GDCK Ivanec u mogućnosti je ostvariti svoje planove za potrebnim dozama krvi, te slijedom toga za ovu 2016.g. planiramo organizirati 24 akcije, te na organiziranim akcijama prikupiti oko 1200 doza krvi. Gotovo jednak broj doza tijekom godine planira se prikupiti od darivatelja GDCK Ivanec u Transfuzijskoj službi.

Osim organizacije i provođenja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, između ostalih zadaća vezano uz davalaštvo krvi, zadaća Crvenog križa jest i okupljanje darivatelja, dodjeljivanje potvrda i priznanja, ali i animiranje za dobrovoljno darivanje krvi, što GDCK Ivanec čini provođenjem radionica na temu darivanja krvi, s čime smo započeli u ovom polugodištu šk.god. 2015/2016.g. i to sa jučer održanom radionicom u OŠ Lepoglava u osmim razredima. Na radionici je bilo riječi o tome tko može darovati krv, način darivanja krvi, kako se organizira akcija darivanja krvi, koje su povlastice za darivatelje krvi, što su glavni motivi za darivanje, ali i glavne prepreke za darivanje krvi.

GDCK Ivanec zahvaljuje svim darivateljima koji su pomogli u spašavanju ljudskih života, te svim aktivistima, volonterima, voditeljima aktiva, koji nam pomažu pri organiziranju akcija.
Naredne/planirane akcije za 2016.g.odvijati će se sukladno potrebama zdravstva RH za krvi i krvnim pripravcima, a više podataka o planiranim akcijama biti će dostupno na našoj fb stranici i putem medija.

Hvala za darovanu krv !

Promjena veličine fonta
Kontrast