KUD Klaruš ponovo najbolji na županijskoj Smotri izvornog folklora!

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a “Marof” Novi Marof, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u Kulturnom centru  “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održana je 6. Županijska smotra izvornog folklora i 16. Županijska smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije.

U ime domaćina mnogobrojnom gledateljstvu obratili su se predsjednik KUD-a “Marof” Novi Marof Dragutin Košćak, u ime organizatora predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda te Siniša Jenkač, gradonačenik Grada Novog Marofa.

U kategoriji izvornog folklora predstavili su se KUD “Salinovec” Salinovec, KUD “Ljuba voda” Ljubešćica, KUD “Klenovnik” Klenovnik, KUD “Vidovec” Vidovec, KUD “Voća” Voća, KUD “Beletinec” Beletinec i KUD “Klaruš” Maruševec. U kategoriji koreografiranog folklora predstavili su se: KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, KUD “Mak” Trnovec, Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD “Marof” Novi Marof, Varaždinski folklorni ansambl i KUD “Anka Ošpuh” Ludbreg.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture u sastavu: Krunoslav Šokac (za ples), Katarina Bušić (za narodne nošnje) i Petar Varga (za glazbu).

KUD “Klaruš” Maruševec predstavio se prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju “Gledajte ga gledajte, Juru Zelenog” koji su pripremili Zlatko Peharda i Franjo Plantak uz pomoć Ane Rehvald i Pjerina Hrvaćanina.

KUD Klaruš podržali su i načelnik Općine Maruševec, Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša koji su također pratili program Smotre, na kojoj je stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture donijelo odluku da će Varaždinsku županiju na Državnom susretu koreografiranog folklora u Čakovcu predstavljati Varaždinski folklorni ansambl, a na Državnom susretu izvornih folklornih grupa u Sisku idućeg mjeseca, ponovo KUD “Klaruš” Maruševec!

Tako će KUD “Klaruš” Maruševec po četvrti put za redom predstavljati našu županiju na Državnom susretu, što je svakako pokazatelj dobrog i kontinuiranog rada u Društvu. Iz KUD-a Klaruš izražavaju zadovoljstvo što su i ove godine predloženi za Državnu smotru, naročito što su uspjeli s prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju i Povorkom Jure Zelenog.

Promjena veličine fonta
Kontrast