Nove preporuke i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da su od danas, 12. listopada 2020. godine obavezne maske u svim zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra. Preporuča se nošenje maski i na otvorenom, ondje gdje nije moguće održati fizičku distancu, a organizatori okupljanja više od 50 osoba morat će za to dobiti dopuštenje županijskih stožera.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Donesene su i posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte Županijskog centra 112 (varazdin112@civilna-zastita.hr) zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Izuzetak su okupljanja koja su obuhvaćena posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput sportskih natjecanja, vjerskih, umjetničkih događaja.

Odluka – društvena okupljanja
Odluka – organizacija okupljanja
Odluka – nužna mjera maske – II.
Odluka o privremenom uređivanju rada i radnog vremena u ugostiteljstvu

Promjena veličine fonta
Kontrast