Obavijest Stožera civilne zaštite o pokretanju aktivnosti kroz 1. fazu

Načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Maruševec Mario Klapša, obavještava građane o relaksaciji mjera vezanih uz trenutnu epidemiološku situaciju u Općini Maruševec, koje će se provoditi sukladno nacionalnim mjerama, uputama i preporukama, najavljenima od strane Vlade Republike Hrvatske 23. travnja 2020. godine.

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja ove godine;

 1. omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra,
 2. omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…),
 3. uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije,
 4. omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara,
 5. omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
 6. omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Detaljne informacije kako će raditi i funkcionirati pojedine ustanove i poduzeća, upute za korisnike i posjetitelje, kao i radno vrijeme, molimo građane da potraže na njihovim internetskim stranicama i profilima.

Sve aktivnosti građana i poslovnih subjekata trebaju se organizirati i dalje uz pridržavanje tzv. horizontalnih mjera:

 • nastavak svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora,
 • nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
 • nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja,
 • preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu je svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio i objavio precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, koja se nalazi ovdje,
 • preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

Apeliramo na sve građane na pridržavanje preporučenih protuepidemioloških mjera, kao i da prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje će se donositi u danima pred nama, te da i dalje postupaju odgovorno i savjesno prema svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Vlasnici prodavaonica i prodajnih objekata odnosno poslodavci obvezni su svoje zaposlenike educirati o općim epidemijskim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na djelatnost trgovine te na ulasku u svaku prodavaonicu i svaki prodajni objekt istaknuti posebne preporuke i upute. One se nalaze ovdje.

Posebno pozornost skrećemo poslodavcima koji su obvezni:

 • organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke i organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu,
 • otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih,
 • zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

Stožer civilne zaštite Općine Maruševec sukladno svim navedenim odlukama dužan je osigurati provedbu i nadzor nad provedbom navedenih Odluka i to će činiti zajedno sa svojim operativnim snagama.

ODLUKU o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja kulturnih i sportskih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 potražite ovdje.

ODLUKU o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 potražite ovdje.

Promjena veličine fonta
Kontrast