Obilježena 120. obljetnica rođenja književnika Gustava Krkleca

U organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, u Maruševcu je održan prigodni program u povodu obilježavanja 120 godina od rođenja hrvatskog književnika i akademika Gustava Krkleca.

U programu svečanosti ispunjene plesom, pjesmama i recitacijama, pred prepunom dvoranom Općine Maruševec nastupili su članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva Klaruš Maruševec, kao i učenice i učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.

Program su pratili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima. U dvosatnom programu uživali su i počasni građanin Općine Maruševec Zvonimir Bono Šagi, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek, Ernest Fišer, predsjednik Matice Hrvatske – Ogranka Varaždin te brojni građani kojima se na početku obratio načelnik Šprem, istaknuvši kako će cesta koju nam je književnik Gustav Krklec poklonio, bez obzira na učestale kiše uvijek biti Srebrna.

Predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca Blanka Glavica Ječmenica naglasila je kako je najveća vrijednost obilježavanja književnikovog rođenja upravo uključivanje čitave zajednice u proslavu, i što djeca i danas čitaju, uče, govore i recitiraju našeg Krkleca. Ernest Fišer kazao je kako je Maruševec sretno mjesto jer je najznačajniji književnik 20. stoljeća Gustav Krklec ovdje proživio svoje sretno djetinjstvo, a maruševečki kraj zavičaj je Krklečeve književnosti, njegove poezije.

Glavica Ječmenica i Fišer uručili su učenicima nižih razreda Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec nagrade za najbolje likovne radove na temu „Proljeće u Zagorju“. Program obilježavanja završen je prezentacijom aktivnosti Udruge prijatelja dvorca Maruševca na obilježavanju zadnjih 20 rođendana istaknutog hrvatskog književnika, koji je dio svog stvaralaštva posvetio i prevodilaštvu.

Uoči svečanosti, općinska delegacija položila je vijence na Mirogoju i spomen ploči na rodnoj kući književnika u Maruševcu, a održana je i Sveta misa zadušnica u crkvi Sv. Jurja u Maruševcu.

Promjena veličine fonta
Kontrast