Odobrene subvencije gospodarstvenicima i poljoprivrednicima

Ovog su tjedna potpisani ugovori s korisnicima koji su ostvarili subvenciju Općine Maruševec kroz Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva Općine Maruševec za razdoblje od 2020. do 2021.“. Programom se financiraju bespovratne potpore za malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredni i turistički sektor, kao i promotivne aktivnosti.

Radi se o financijskoj pomoći kroz koje Općina Maruševec po prvi puta na ovaj način pomaže svojim građanima, ujedno gospodarstvenicima i poljoprivrednicima u poslovanju, ne bi li im olakšali razvoj novih proizvoda i usluga, povećali svoje gospodarske aktivnosti i proizvodnju i sačuvali radna mjesta.

Uoči potpisivanja ugovora, okupljenima se je obratio načelnik Damir Šprem koji je naglasio kako ohrabruje odaziv gospodarstvenika i poljoprivrednika na Program koji je po prvi puta Općina Maruševec raspisala početkom ove godine i za kojeg je u općinskom proračunu osigurano 352 tisuće kuna.

-U prvom krugu, sa svojim projektima prijavili su se gospodarstvenici i poljoprivrednici s našeg područja, kojima ćemo nakon realizacije investicija pomoći s preko 35 tisuća kuna. Prijave na ovaj općinski Program ćemo ponovo omogućiti, budući da su nam se javili zainteresirani građani i nakon prvog roka, na samom početku koronakrize. Radi se o preostalih 317 tisuća kuna kojima će Općina Maruševec opet ove godine izaći ususret potrebama naših građana, gospodarstvenika i poljoprivrednika, rekao je Damir Šprem.

U okviru prijava projekata na „Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Maruševec za razdoblje 2020. – 2021.“ ugovori su potpisani s 8 korisnika, a u prvom krugu Općina Maruševec pomaže investicije a sufinanciranjem 35.110,22 kuna. Od toga, 5 ugovora se odnosi na povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 20.858,20 kuna, dok je za 3 zahtjeva obrtnika odobreno sufinanciranje u iznosu od 14.252,03 kuna.

-Uz postojeće mjere kroz kojima oslobađamo gospodarstvenike od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište zajedno s  današnjim subvencijama koje odobravamo, želimo u ovoj kriznoj godini stvoriti pozitivnu i poticajnu poduzetničku klimu uz jačanje konkurentnosti proizvodnog i uslužnog sektora da bismo na kraju dobili ono najvažnije, a to je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta na području Općine Maruševec. Općini Maruševec su bitne, ne samo velike tvrtke, nego male i srednje firme, a posebice i obrti. Svjesni smo da gospodarstvu nije lako u ovo vrijeme zdravstvene krize, i da je svima kao i nama svaka potpora od strane općine, županije i države u vidu resornih ministarstava, pa i same Europske unije sigurno dobrodošla, poručio je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Kroz „Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Maruševec za razdoblje 2020. – 2021.“, i u drugoj polovici godine sufinancirat će se poduzetnici početnici, ali i postojećim poduzetnicima modernizacija opreme i proizvodnje, kao i priprema natječajne i projektno-tehničke dokumentacije za prijavu na natječaje za bespovratna sredstva. Također, subvencionirat će se stočni fond i potrebe poljoprivrednih gospodarstava, te u području turizma – ulaganje u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te nastupi na sajmovima i manifestacijama.

Promjena veličine fonta
Kontrast