Održana 109. sjednica Skupštine DVD-a Maruševec

Održana 109. sjednica Skupštine DVD-a Maruševec

U subotu 12. ožujka 2016. godine u Domu kulture općine Maruševec svoju 109-tu redovnu godišnju sjednicu Skupštine održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Maruševec.

Uz članove društva, sjednici su nazočili načelnik Općine Maruševec Ivan Šagi, predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Robert Kovačić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Maruševec Zdravko Kukec i Armin Varga, ravnateljica Osnovne škole „Gustav Krklec Maruševec“ Ana Galic, predstavnici Kuburaške udruge Maruševec, predstavnik Udruge branitelja općine Maruševec, te predstavnici prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Ladanja, Vinice, Donje Voće, Petrijanca, Gornjeg Ladanja, Babinca, Lepoglave, Nove Vesi, te po prvi puta iz Nedeljanca – Prekno i Margečana.

Na sjednici su podnesena izvješća o radu društva u 2015. godini sa izvješćem Zapovjedništva, financijsko-materijalnom poslovanju, izvješće Nadzornog odbora te su usvojeni Plan rada i Financijski plan za 2016. godinu sa projekcijom za 2017. godinu. Skupštini je prvi put temeljem obveze iz Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija podneseno i Izvješće o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola. Iz Izvješća o radu treba izdvojiti da je u 2015. godini društvo imalo 28 osposobljenih operativnih vatrogasaca sa odgovarajućim vatrogasnim zvanjem, obavljenim liječničkim pregledom koji su svi bili osigurani od posljedica nesretnog slučaja, a koji se osim putem javne sirene uzbunjuju i SMS-porukama iz vatrogasnog operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina kako bi izlazak na intervencije bio u što kraćem vremenu i što većem broju. Od operativnog djelovanja postrojbe u 2015. godini bilo je ukupno 12 različitih oblika intervencija te jedan proveden stručni nadzor nad radom postrojbe od strane županijskog vatrogasnog zapovjednika . Od 12 intervencija, njih 6 je bilo tehničkih, gdje je bilo 3 osiguravanja i čišćenje prometnica nakon prometnih nezgoda, zatim ispumpavanje vode i izrada nasipa, te spašavanje životinje. Preostalih 6 bilo je požarnih, od čega razvrstano po klasifikacijama požar zapuštenog zemljišta, požar obiteljske kuće, požar poslovnog objekta, požar osobnog vozila te 2 požara dimnjaka. U svim navedenim intervencijama ukupno je sudjelovao 71 vatrogasac pri čemu je ukupno utrošeno 19 radnih sati. Vatrogasci s najviše izlazaka na intervencije su Ivan Nemec s 11, Josip Grobenski s 10, Adrian Matijašec s 9 te Marijan Fatiga i Dejan Mikolaj s 6 izlazaka. U protekloj 2015. godini 16 članova prijavljeno je za različite oblike osposobljavanja i usavršavanja, od čega je 4 njih bilo za temeljno zvanje vatrogasca, 2 za vatrogasaca I klase, 9 dočasnika, 1 dočasnik I. klase, 2 za specijalnost strojar, i 1 vatrogasca za obuku u simulatoru plamenih udara. Od 16 prijavljenih, što zbog privatnih što zbog poslovnih obaveza, njih 12 je uspješno završilo osposobljavanje . Uz to, društvo broji i 33 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži u rasponu od 6 – 18 godina.

Od ostalih aktivnosti već tradicionalno je obilježen blagdan Sv. Florijana prisustvom na misi u župnoj crkvi Sv. Jurja, a zajedno sa članovima Kuburaške udruge Maruševec čuvan je i sveti grob za Uskrs u župnoj crkvi Sv.Jurja te su izvršeni obilasci mjesnih groblja u Maruševcu i Druškovcu povodom blagdana Svih Svetih, a društvo je sudjelovalo na pokaznim vatrogasnim vježbama i natjecanjima prijateljskih i susjednih društava.

Društvo je u 2015.godini iz općinskog proračuna putem Vatrogasne zajednice općine Maruševec primilo 163.000,00 kn . Iz Plana rada za 2016. godinu i nadalje je prioritet održavati sastanke svih članova jednom mjesečno, usavršavati, školovati i obučavati vatrogasce za nova zvanja i specijalnosti, primanje novih članova u društvo, nabavljati neophodnu vatrogasnu opremu, te suradnja s drugim vatrogasnim društvima te udrugama unutar naše općine. Veća

pažnja pridodana je obilježavanju obljetnice 110. godina postojanja djelovanja, koja će se obilježiti 2017. godine. U Financijskom planu za 2016. godinu sa projekcijom za 2017. godinu, koji uključuje plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata sa obrazloženjem, planirani su ukupni prihodi i rashodi u visini od 200.000,00 kn.

Na kraju skupštine predstavljen je novi član Dražen Hainž koji je u društvo primljen tijekom 2015. godine te su podijeljene diplome za završena osposobljavanja za vatrogasna zvanja. Tako su za zvanje „vatrogasac“ pripadajuća uvjerenja odnosno diplome iz ruku predstavnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Roberta Kovačića primili Filip Vrbanec, Dražen Hainž, Andreja Cerjan, Melani Martinčević i Marina Korpar, dok je predsjednik Renato Podbojec primio diplomu za zvanje „Viši vatrogasni časnik“. Nakon završenog službenog dijela skupštine nastavljeno je zajedničko druženje a za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuli su se domaći mužikaši „Zagorski veseljaki“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

s5

Promjena veličine fonta
Kontrast