Održana treća glazbeno-poetska večer Bezimenoj

U čast književniku Gustavu Krklecu, i ove je godine u ispunjenoj dvorani zgrade Općine Maruševec održana glazbeno-poetska večer Bezimenoj. Večer su organizirali Udruga prijatelja Maruševca i Općina Maruševec, u suradnji s Ogrankom Matice Hrvatske Varaždin i Udrugom Ritam misli.

Stihovima Gustava Krkleca ali i svojim autorskim te djelima drugih književnika večer je upotpunio zavidni broj pjesnika; Slađana Benkus, Ljubica Ribić, Ljiljana Vuglač, Eva Đulabić, Lora Breški,Ema Vrbanić, Lucija Štrlek, Melita Makovec, Davorka Crnčec, Ivana Prkačin, Jelena Uranić Zavrtnik, Blanka Glavica Ječmenica te Zvonko Novosel, Lav Novosel, Milan Novak, Ivan Goran Žunar, Leon Gregar, Vjeko Hrgarek, Saša Zavrtnik i Darko Foder.

-Današnja večer dokaz je da naši brojni pjesnici i dalje pišu, i da će se i u budućnosti spominjati i krasnosloviti. Osim toga večer je bila prikaz doista širokog spektara bogatstva naše kajkavštine i veseli me da njegujemo domaći govorni jezik, istaknula je tom prilikom predsjednica Udruge prijatelja Maruševca Blanka Glavica Ječmenica.

Svečanosti su nazočili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša, koji je zahvalio velikom broju pjesnika što su građane Općine Maruševec počastili svojim stihovima, mislima i osjećajima. -Zahvaljujući glazbeno-poetskim večerima ali i Udruzi prijatelja Maruševca Gustav Krklec nikad nije otišao iz Maruševca, naglasio je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbini kraj Karlovca, no djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, s dva brata i tri sestre. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Preminuo je 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu. Obilježavanjem 20. godišnjice smrti, održana je prva poetsko-glazbena večer, pod nazivom „Bezimena“, s namjerom da postane tradicionalna manifestacija.

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast