Općina Maruševec poticajnim mjerama uz svoje gospodarstvo

 U želji za povećanjem produktivnosti te pojačanjem gospodarskih i poljoprivrednih potencijala na svom području, Općina Maruševec je slijedeći primjere iz Europske unije pripremila Program potpora poticanja malog i srednjeg poduzetništva Općine Maruševec za razdoblje od 2020. do 2021. godine.

Program je pripremljen kao paket mjera za poticanje malog i srednjeg poduzetništva s ciljem povećanja konkurentnosti gospodarskog sektora Općine Maruševec kroz izravne potpore za nova ulaganja te kroz povećanje apsorpcije dostupnih bespovratnih sredstava EU.

Javni poziv za dodjelu potpora Općina Maruševec je ove je godine po prvi puta raspisala za gospodarstvenike i poljoprivrednike sa sjedištem na području Općine, kako bi im pomogla u razvoju novih proizvoda i usluga, a posljedično i u očuvanju postojećih radnih mjesta. -Kroz dva kruga Javnog poziva, u skladu s mogućnostima općinskog Proračuna, osigurali smo 350 tisuća kuna kojima želimo pomoći gospodarstvu i poljoprivredi te potaknuti građane na stvaranje novih vrijednosti prvenstveno za sebe, a zatim za širu zajednicu. U jeku pandemije koronavirusa COVID-19 koja negativno utječe na cjelokupno gospodarstvo, uvjereni smo da svaka pomoć, makar bila i manjeg iznosa od izuzetnog je značenja za naš kraj, stoga ćemo i dalje biti oslonac i podrška u gospodarskim aktivnostima naših građana, kao i investicijskim projektima koji doprinose razvoju i podizanju kvalitete života u Općini Maruševec, ističe načelnik Damir Šprem.

Ovogodišnji ugovori za općinske potpore potpisani su s ukupno 29 korisnika koji su prijavljivali projekte za nabavu opreme, strojeva te sufinanciranje pripreme natječajne i projektno-tehničke dokumentacije za prijavu na natječaje za bespovratna sredstva. –S obzirom na činjenicu da su ovo prve općinske subvencije takvog karaktera, zadovoljni smo odazivom građana, jer će se na temelju prijavljenih projekata investirati preko 760 tisuća kuna na području Općine Maruševec, a koja će te investicije subvencionirati s preko 120 tisuća kuna. Potpore za poduzetnike početnike zatražile su dvije obrtnice, a za modernizaciju opreme i proizvodnje prijavilo se 11 gospodarstvenika. Za povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava ugovor je sklopilo 14 korisnika, dok će općinska sredstva za sufinanciranje projektnih prijava za raspisane domaće i europske natječaje koristiti 3 subjekta, pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša.

I u narednim će godinama Općina Maruševec kroz pakete mjera poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivredne proizvodnje i selektivne vrste turizma. Osim navedenog, Općina Maruševec od ove godine dodjeljuje bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja na području općine, s ciljem smanjivanja jaza između urbanih i ruralnih sredina te usporavanja negativnih demografskih trendova.

Promjena veličine fonta
Kontrast