Općina Maruševec preuzela nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Općina Maruševec danas je i službeno preuzela spremnike za odvojeno prikupljanje otpada od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dio je to od ukupno naručenih 3.291 spremnika koje je Općina Maruševec osigurala prijavom projekta na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još 2018. godine, vrijednog 515.958,39 kuna.

-Prijavom projekta na javni poziv željeli smo omogućiti žiteljima odvojeno odlaganje otpada te uspostaviti efikasni sustav gospodarenja otpadom ali uz podršku građana te njihovo odgovorno ponašanje u postupanju s istim. Na taj način želimo dodatno motivirati sugrađane na razdvajanje otpada na kućnom pragu uz infrastrukturu koju će pribaviti Općina Maruševec, kako bi dostigli ciljeve i zadaće planova gospodarenja otpadom na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini, ističe načelnik Damir Šprem ne skrivajući zadovoljstvo zbog dostavljenih spremnika.

Maruševec služi kao primjer ruralne sredine koja izuzetnu pažnju poklanja pitanju zaštite okoliša i općenito uređenju svog sustava za gospodarenje otpadom. Sanirana su divlja odlagališta, projektira se novo reciklažno dvorište, a provodio se i obrazovno-edukativni projekt kako bi se stanovnici educirali o kvalitetnom i učinkovitom razvrstavanju otpada, tako da su pristigli spremnici tek nadogradnja cjelokupnog sustava.

Općina Maruševec sustavno ulaže u gospodarenje otpadom, što potvrđuje i zamjenik načelnika Mario Klapša. -Ovo je samo jedan u nizu uspješnih projekata koje je Općina Maruševec prijavila za sufinanciranje od strane Europske unije. Vrijednost ovog projekta je 515.958,39 kuna, od čega je 85 posto sredstava iz Europskih fondova, a 15 posto odnosno 77.393,76 kuna sufinancira Općina Maruševec. U proteklom razdoblju aktivno smo radili na projektu izgradnje potrebnog reciklažnog dvorišta, vrijednog 3,3 milijuna kuna za kojeg ćemo također tražiti potporu iz Europskih fondova. Danas preuzete žute spremnike podijelit ćemo kućanstvima početkom iduće godine do kad bi trebali stići i preostala količina plavih spremnika za papir, naglašava Klapša.

Promjena veličine fonta
Kontrast