Operativna akcija „MIR I DOBRO“ 15. prosinca 2016. – 08. siječnja 2017.

I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova RH će radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine provoditi preventivnu akciju “Mir i dobro”.

Cilj akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

 

Akcija „Mir i dobro“ ove je godine započela u četvrtak 15. prosinca 2016. godine i trajati će do 8. siječnja 2017. godine.

 

Policija će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

 

Obzirom da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

 

Iz navedenog razloga želimo dati nekoliko savjeta usmjerenih prvenstveno na zaštitu najmlađih:

 

  • ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati,
  • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Oružje čuvajte na nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Posebno upozorenje upućujemo djeci da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Ne dirajte petarde i druga pirotehnička sredstava koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih nemojte pokušati ponovno zapaliti.
  • Najbolja preventiva je ne korištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

 

Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva za zabavu

 

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07., 67/08. i 144/10), pirotehnička sredstva podijeljena su u osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva  razreda I. te pirotehnička sredstva II. i III. razreda.

 

 

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Prodaja pirotehničkih sredstava I. razreda dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

 

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

 

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

 

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava osobama mlađim od propisane dobne granice ili prodaje razreda II. i III. u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca.

 

Napominjemo ponovno da se nesreće ne događaju “nekome drugom” u prilog čemu govore i činjenice da PP Ivanec svake godine evidentira događaje u kojima je došlo do ozljeđivanja uslijed nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja.

Stoga podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku i akcija “Manje oružja – manje tragedija“ kojom je svakom građaninu omogućeno da bez ikakvih sankcija dragovoljno preda sve vrste oružja i ubojita sredstva koje neovlašteno posjeduje.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi, posebno djece.

Oružje i eksplozivna sredstva također nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Posebno naglašavamo da se protiv građana koji oružje dobrovoljno prijave policiji radi predaje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Svim građanima želimo vesele božićne blagdane i sretnu Novu godinu!

 

POLICIJSKA POSTAJA IVANECpirotehnika2

Promjena veličine fonta
Kontrast