Preventivna akcija “Mir i dobro”

MIR I DOBRO     14. prosinca 2012. – 08. siječnja 2013.

 

I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provodi preventivnu akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, a sve kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i osigurala zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Akcija „Mir i dobro“ ove je godine započela u petak 14. prosinca te će trajati do 8. siječnja 2013. godine.

Građani će i ove godine, zbog obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, nazočiti će svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji itd. Stoga će biti povećan cestovni i  željeznički promet u unutrašnjosti, ali i na svim graničnim prijelazima.

Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj prodaji nabavlja petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, pa se razložno očekuje nabava i uporaba onih sredstava čija je prodaja nedopuštena.

Aktivnosti policije tijekom akcije „Mir i dobro“

 

 • Preventivnom akcijom „Mir i dobro“, posebice      tijekom prosinca, policija će pojačano kontrolirati prodaju pirotehničkih      sredstava.
 • U cestovnom će se prometu posebna pozornost      posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja      pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
 • U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i      mira, ali i podizanja opće sigurnosti svih građana, policijski će      službenici putem predstavnika civilne vlasti na razini županija, gradova i      općina, ravnatelja obrazovnih ustanova i drugih, upozoravati građane na      opasnosti od zloporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih      i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne      izrade.

 

Obzirom da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iz navedenog razloga želimo dati nekoliko savjeta usmjerenih prvenstveno na zaštitu najmlađih:

 

 • ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi      mogli stradati,
 • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde      ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
 • obavezno djecu poučite načinu rukovanja      eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš      njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
 • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda      šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s      opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive.      Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa      je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak,      najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
 • Oružje čuvajte na nedostupnim i zaključanim      mjestima!
 • Posebno upozorenje upućujemo djeci da ne diraju      nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ukoliko ih zapazite,      odmah pozovite roditelje ili policiju!
 • Ne dirajte petarde i druga pirotehnička sredstava      koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih nemojte pokušati      ponovno zapaliti.
 • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i      drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti      i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07., 67/08. i 144/10), pirotehnička sredstva podijeljena su u više razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva  I. razreda te pirotehnička sredstva II i III trećeg razreda.

Prodaja pirotehničkih sredstava I. razreda dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se prodavati samo u razdoblju od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18. godina i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.

Uporaba je zabranjena u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, a također je zabranjena uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava osobama mlađim od propisane dobne granice ili prodaje razreda II i III u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava drugog razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Navedena problematika definirana je i Zakonom o Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje se kazne kreću u rasponu protuvrijednosti od 50 do 200 DEM (protuvrijednost na dan počinjenja prekršaja) ili kaznom do 30 dana zatvora, a kazne su predviđene i za roditelja odnosno staratelja čije dijete ili štićenik učini prekršaj.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, ovisno o posljedicama, predviđa zatvorsku kaznu od jedne do čak deset godina zatvora.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna koja može iznositi do pet godina.

Člankom 297. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Napominjemo ponovno da se nesreće ne događaju “nekome drugom” u prilog čemu govore i činjenice da PP Ivanec svake godine evidentira događaje u kojima je došlo do ozljeđivanja uslijed nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava i oružja.

Svim građanima želimo vesele božićne blagdane i sretnu Novu godinu!

 

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast