Projekt Općine Maruševec predstavljen u sklopu radionice vladinog Ureda za udruge

U suorganizaciji Općine Petrijanec i Ureda za udruge Vlade RH, kao nacionalne kontakt točke programa „Europa za građane 2014-2020”, u društvenom domu u Petrijancu u ponedjeljak, 24. veljače ove godine, održana je interaktivna radionica za potencijalne prijavitelje programa kako bi im se pomoglo u pripremi što kvalitetnijih prijedloga na predstojećim natječajima.

– Cilj radionice je da kontakt točka programa „Europa za građane” tj. Ured za udruge Vlade RH sudionicima približi prioritete i ciljeve programa te ih nauči kako prijaviti projekt u tehničkom smislu i kako ga razviti u programskom smislu – naglasila je Željka Markulin iz vladinog Ureda za udruge RH. Markulin je objasnila postupak prijave koji je nešto jednostavniji nego na klasične EU fondove poput ESF natječaja. – Ovo je centralizirani program Unije za koji postoji centralizirani portal na kojem se kompletno online prijavljuje projektni prijedlog i svi su potrebni podaci već u sustavu prije same prijave. Varaždinska županija je od 2014. do 2018. godine dobila desetak projekata i time je na prvom mjestu u ovom razdoblju koje smo dosad mogli analizirati – istaknula je Markulin.

U sklopu radionice, kao primjer dobre prakse predstavljeni su projekti Općine Maruševec i Općine Petrijanec koje je Europska komisija odobrila unazad tri godine u sklopu programa Europa za građane. Projekte Općine Maruševec predstavio je zamjenik načelnika Mario Klapša i to projekt „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ uspješno proveden u 2017. godini, kao i nedavno odobreni projekt „Jednaka MOneta Za jEdnake mogućnoSti“ od strane Europske komisije, u vrijednosti 10.080 eura.

-Radi se o projektu s kojim Općina Maruševec u suradnji s Općinom Hrvatski Židan iz Mađarske želi osnažiti svoje građanstvo za proaktivno djelovanje u promišljanju o budućnosti koju žele u Uniji, ali i prednostima koje donosi uvođenje eura u Republiku Hrvatsku. U sklopu projekta koji će se provoditi u travnju, planiramo održati radne i koordinacijske sastanke, početnu i završnu konferencija te okrugli stol na kojima će financijski stručnjaci  upoznati građane o važnim aspektima uvođenja eura, kao i vizijama o budućnosti Europske unije, posebno nakon uvođenja eura, rekao je tom prilikom zamjenik načelnika Mario Klapša.

Projekt ALL IN for Social Inclusion (ALL-IN)“ Općine Petrijanec predstavio je načelnik Željko Posavec, vrijedan također 10,080.00 eura. Na radionici su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, zamjenik načelnika Općine Cestica Žarko Rodeš te zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

U sklopu programa Europa za građane u Hrvatskoj je tijekom 2019. za financiranje odabrano 12 projekata ukupnog iznosa 411,765.00 EUR (40% više sredstava nego u 2018.) a osim navedenih uspješno ocjenjenih projekata iz Maruševca i Petrijanca, iz Varaždinske županije su odobreni još projekti Gradu Ludbregu „MINORITIES – ADDED VALUE OF EU“ vrijednosti 22,175.00 EUR i Općini Sračinec „Stabilna poLitička I ekOnomska zajedNica“ vrijednosti 10,080.00 EUR te u mjeri 2.2. Umrežavanje gradova Pučkom otvorenom učilištu Varaždin „GETting to Active CITizenship in Europe“ vrijednosti  100,800.00 EUR.

Promjena veličine fonta
Kontrast