Podrška Općinskog vijeća razvojnom Proračunu za 2020. godinu

Na sjednicama Općinskog vijeća održanih ovog mjeseca usvojeni su proračun Općine Maruševec za 2020. godinu u iznosu 19.500.000,00 kuna, projekcije za 2021. i 2022. godinu koje iznose 20,1 milijun, odnosno 20,5 milijuna kuna i rebalans proračuna za 2019. godinu.

U obrazloženju proračuna za iduću godinu načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je kako ovogodišnji proračun obuhvaća sve značajne gospodarske, komunalne i socijalne aspekte. -Vrijednost ulaganja u Općini Maruševec iz godine u godinu raste, pa je proračun i za iduću godinu na tom tragu. Proračun za 2020. godinu realan je i ostvariv, temeljen na potrebama građana što je jamstvo za daljnji cjelokupni razvoj Općine Maruševec na kojemu radimo u kontinuitetu, rekao je prilikom predlaganja proračuna načelnik Šprem.

-Proračun je definirao i našu kapitalnu investiciju Kulturni centar Maruševec za kojeg je dovršena projektna dokumentacija, sve potrebne dozvole su ishodovane te će od iduće godine biti spreman za prijavu. Očekujemo od države natječaje na koje ćemo moći projekt prijaviti i osigurati veći dio iznosa investicije, istaknuo je načelnik Damir Šprem. Uz Kulturni centar, Šprem naglašava kako su u proračunu osigurana sredstva i za Stambenu zonu Donje Ladanje, za rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata i prometnica, adaptaciju i sanaciju kulturnih objekata te nastavak uređenja groblja u Druškovcu.

Zamjenik načelnika Mario Klapša najavio je novitet u proračunu, odnosno sredstva namijenjena za bespovratne potpore za malo i srednje poduzetništvo i poljoprivredni sektor, ali i za razvoj turističkog sektora. -U skladu s potrebama naših građana i poduzetnika, po prvi puta Općina Maruševec kreće s programom poticanja konkurentnosti gospodarskog sektora kroz izravne potpore za nova ulaganja na području Općine. Potpore će biti dodijeljene poduzetnicima za pokretanje poslovanja, zapošljavanje ali i povećanje konkurentnosti kroz ulaganje u modernizaciju opreme i pripremanje projektne dokumentacije za prijavu za bespovratna sredstva institucija. Fizičke i pravne osobe u poljoprivredi moći će dodijeljenim Općinskim sredstvima povećati stočni fond, povećati konkurentnost poljoprivrednog gospodarstva u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i pripremiti projektnu dokumentaciju za prijavu za bespovratna sredstva institucija. U cilju pružanja podrške razvoju sektora turizma na našem području, Općina Maruševec sredstva će dodijeliti za izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda, kao i za sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, kazao je zamjenik načelnika Mario Klapša, predstavljajući Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Maruševec.

Kroz program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima, Općina Maruševec i ove je godine pokazala socijalnu osjetljivost i povećala sredstva u odnosu na protekle godine. Važno je istaknuti osiguravanje sredstava za sufinanciranje ekonomske cijene dječjih vrtića i povećanje s 635 na 800 kuna kao direktnu pomoć roditeljima, a vrijedne članice i članove udruga i društava zaduženih za razvoj civilnog društva Općina Maruševec poduprijet će 2020. godine s 370 tisuća kuna. Program objedinjuje sve socijalne potrebe u Općini Maruševec kroz sufinanciranje prehrane toplog obroka učenika slabijeg imovinskog stanja, nabavu radnih bilježnica, stipendije, školarine, naknade roditeljima za novorođene bebe, školu plivanja, darove za djecu, naknade umirovljenicima, pomoć osobama s invaliditetom, produženi boravak te pomoć staračkim domaćinstvima za odvoz smeća. Osim toga, u postupku izrade je Program za poticanje mladih obitelji za ostanak na području Općine Maruševec, kroz koji će se osigurati sredstva za mlade obitelji, za kupnju nekretnina i poboljšanje životnih uvjeta na području Općine Maruševec. Prve natječaje Općina Maruševec planira raspisati sredinom 2020. godine.

Razvojni proračun Općine Maruševec za 2020. godinu, kao i Program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima podržale su sve političke opcije, prisutni vijećnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, HDZ-a kao i nezavisni vijećnici. Protiv je bio jedino predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar.

Vijećnici Općinskog vijeća podržali su jednoglasno rebalans proračuna za 2019. godinu. Načelnik Damir Šprem istaknuo je kako se i dalje racionalno raspolaže novcem građana, o čemu govore brojne realizirane investicije unazad godinu dana, uz financijsku pomoć relevantnih institucija. -Postavljena je nova LED rasvjeta po naseljima, rekonstruirana je niskonaponska mreža u Maruševcu kao i most kod Dvorca Maruševca, pokrenuta energetska obnova Društvenog doma u Maruševcu, postavljena fasada na Društvenom domu Novaki, modernizirane prometnice i sanirano klizište u Čalincu, osvijetljena igrališta u Jurketincu i Novakima, te nabavljena dva vatrogasna vozila za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donje Ladanje, pobrojao je ukratko Šprem.

Također, jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o odrađenim projektima na području Općine Maruševec od početka mandata do sada. Zadnju točku posljednje sjednice Općinskog vijeća u ovoj godini obrazložio je zamjenik načelnika Mario Klapša, ističući kako je u zadnje dvije i pol godine radi na 30-ak projekata ukupne vrijednosti preko 17,5 milijuna kuna, u kojima Općina Maruševec sudjeluje s gotovo 25 posto ili 4,4 milijuna kuna. -Građani su sredinom 2017. godine na izborima odlučili kako Općina Maruševec mora u većoj mjeri iskorištavati vanjske izvore financiranja projekata i na tome od tada predano radimo što se najbolje očituje kroz ove projekte. Samo u zadnjih nekoliko tjedana pripremili smo i prijavili socijalne i infrastrukturne zahvate vrijednosti gotovo 1,6 milijuna kuna koje ćemo investirati na području Općine Maruševec. I u idućoj godini planiramo pripremati  i prijavljivati projekte na sve dostupne natječaje u cilju razvoja naše Općine i povećanja životnog standarda naših građana, komentar je zamjenika načelnika Marija Klapše na Izvješće koje je dobilo jednoglasnu podršku članova Općinskog vijeća

Promjena veličine fonta
Kontrast