Skupština KUD-a “Klaruš” Maruševec

U subotu, 23.02., u Domu kulture Maruševec,  održana je godišnja Skupština KUD-a “Klaruš” Maruševec. Bila je to 16. Skupština od osnivanja KUD-a. Predsjednica maruševečkih “Klaruša” u svom je osvrtu sa velikim zadovoljstvom istaknula uspješnu prošlu godinu. Iako sa skromnim novčanim sredstvima Društvo je ispunilo  zacrtane ciljeve. Tako gospođa Ana Rehvald ističe da Društvo trenutno broji 120 aktivnih članova, uz još desetak članova koji nesebično pomažu oko organizacije kulturnih programa društva. Zahvalila se i roditeljima koji nesebično pomažu u obliku prijevoza članova na nastupe koji se održavaju u Općini ili Županiji. Roditelji mlađih članova KUD-a velika su nam potpora – ističe gospođa Rehvald. Također  s velikim zadovoljstvom ističe i brojnost nastupa članova KUD-a u 2012. godini. “Klaruši” su nastupili u mjestima maruševečke Općine 14 puta, izvan općine (diljem Hrvatske) 10 puta, a još su dva puta nastupili u Republici Sloveniji. Od svih nastupa, složili su se svi članovi, izdvajaju dva: osvajanje prvog mjesta na izboru za najsimpatičniji par u izvornoj narodnoj nošnji Republike Hrvatske, te nastup na Vinkovačkim jesenima.

Planova za budućnost ima mnogo, sve je to zasluga svih članova KUD-a, naravno i brojne maruševečke publike i mještana koji prate rad KUD-a. Tako je u ovoj godini održan jedan kulturno-umjetnički program (Valentinovske iskrice), a u punom su jeku i pripreme za Dane folklora u Maruševcu koji će se odvijati u travnju ove godine.
“Jura Zeleni” svakako je nezaobilazan u radu Društva. Osim što su ga u prošloj godini okitili tri puta (u Maruševcu, u Sloveniji – Jurovski Dol i Vinkovcima), započeli su i postupak uvrštenja jurjevskih običaja maruševečkog kraja na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta pod zaštitom UNESC-a.
U Društvu djeluju: folklorna sekcija (sa 4 uzrasta), tamburaška sekcija (sa dva uzrasta), dramsko-recitatorska sekcija ( s nekoliko predstava i recitala), te etnografska sekcija (sa stalnom postavom etno blaga u predvorju Doma kulture).
Na kraju Skuštine, predsjednica je svim članovima zaželjela uspješan rad u 2013. godini.
Promjena veličine fonta
Kontrast