Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Maruševec

Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Maruševec u povodu blagdana Svetoga Jurja zaštitnika Općine i Župe održana je u srijedu u velikoj  dvorani općinske zgrade. Uz općinske vijećnike sjednici su prisustvovali brojni gosti i uzvanici i to saborski zastupnici Dubravko Bilić, Marijan Škvarić i Mario Habek, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, pater Bono Šagi koji je ujedno i počasni građanin Općine, predstavnici Osnovne škole Maruševec, Kršćanske adventističke crkve i Srednje škole u Maruševcu, načelnici i gradonačelnici i njihovi zamjenici iz susjednih općina i gradova, te predstavnici udruga, političkih stranaka i mjesnih odbora koji djeluju u Općini Maruševec. Pozdravila ih je predsjednica Općinskog vijeća Andreja Ptiček te naglasila zadovoljstvo s funkcioniranjem Općinskog vijeća i zajedništvom svih sudionika u općinskoj vlasti na planiranim projektima.  Odluke donesene u proteklom razdoblju najvećim djelom bile su usmjerene na potrebe u društvenim djelatnostima, komunalnoj infrastrukturi, socijalnoj skrbi, obrazovanju i uvijek su bile  u interesu svih mještana Općine Maruševec, od najmlađih, preko učenika, studenata do umirovljenika kako ne bi još više osjetili teret prisutne gospodarske i ekonomske krize. U toku je izrada plana razvoja Općine  a koji će trasirati put razvoja za naredni period.                                                                                                                                                          

Načelnik Općine Maruševec Ivan Šagi pozdravljajući prisutne zahvalio se svima što su se odazvali pozivu za zajedničku proslavu Dana Općine Maruševec, te iskoristio priliku da svim prisutnima i mještanima Općine Maruševec čestita ovaj blagdan. Naglasio je da je Općina lanjskim proračunom  pokrila manjak iz proteklih godina tako da u ovoj godini može bez opterećenja i realno planirati svoje projekte. Poduzetnička zona već je dulje vrijeme u zadnjoj fazi završetka uređenja  i čeka se još samo taj mali impuls u vidu državnih sredstava da se završe prometnice, te da ista primi prve korisnike, a za što već postoji  iskazani interes potencijalnih ulagača. Posebno je naglasio  i dobru suradnju s udrugama koje svaka na svoj način rade na očuvanju, ali i pokazivanju bogate tradicije maruševečkog kraja.                                                                                                                                                             

U ime saborskih zastupnika sudionike svečane sjednice pozdravio je Dubravko Bilić te napomenuo da će se svi oni zajedno potruditi  na stvaranju uvjeta za otvaranje zone, ali drugih projekata od važnosti za Općinu.  Zamjenik župana Varaždinske županije osvrnuo se na bogatu povijest ovoga kraja i brojne zaslužne stanovnike od Matije Smodeka, Gustava Krkleca, Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Istaknuo je da ono što zabrinjava svakako je podatak da je u Općini kroz deset godina od zadnjeg popisa broj stanovnika smanjen za preko 300 mještana a i ovogodišnji trend nije optimističan. Zaustaviti  ove negativne demografske brojke  može se kroz razvoj  infrastrukture  i  otvaranje novih radnih  mjesta te naglasio  kako je upravo u tijeku investicija u proširenje ceste Greda-Ladanje za koju će samo u ovoj godini Županijska uprava za ceste izdvojiti 600 tisuća kuna, a Općina 200 tisuća kuna. Jedino poboljšanjem infrastrukture, kao i  ulaganjima koja bi otvorila nova radna mjesta  moguće je ublažiti  ovakvu situaciju.                                                                                                                                                        

Zaslužnim mještanima temeljem Odluke Općinskog vijeća podijeljena su priznanja. Tako je nagradu Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju primio Dječji vrtić Maja Pčelica iz Donjeg Ladanja za 10-godišnji rad na predškolskom odgoju djece.  Plakete su dobili Marko Stolnik iz Donjeg Ladanja mladi nogometaš zagrebačkog Dinama i hrvatske reprezentacije, Stjepan Peharda iz Koretinca za višegodišnji rad i vođenje Društva za sport i rekreaciju, Slavko Peharda iz Donjeg Ladanja  za rad na očuvanju bogate rudarske tradicije maruševečkog kraja  i NK Omladinac iz Jurketinca  za 30 godina aktivnog takmičenja u županijskim ligama. U ime laureata zahvalio se  Vjekoslav Bahun  vlasnik ladanjskog vrtića.

Na svečanoj sjednici u kulturno zabavnom dijelu programa nastupio je zbor  učenika  Srednje škole Maruševec s pravom javnosti, te ženski pjevački sastav“ Đurđice“ Kulturno umjetničkog  društva“ Klaruš“ iz Maruševca sa svojim tamburašima.

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast