SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI, 14. lipnja 2013.

Dana 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi.

Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2013.g. je ”Darujte život. Darujte krvi.”

Obilježavanjem se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovom daru života.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

U zemljama niskih i srednjih prihoda, darovana krv se najviše koristi u slučaju komplikacija povezanih s trudnoćom i u slučaju teške anemije kod djece.

U zemljama s visokim prihodima, transfuzija se najčešće koristi pri operacijama srca, transplantacijama, u slučaju teških trauma ili terapije oboljelih od kancerogenih bolesti.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

U Hrvatskoj se darivanje krvi temelji na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi. Crveni križ sukladno zakonskim i statutarnim odredbama promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, okuplja darivatelje i vodi o njima evidenciju, utvrđuje mjerila za priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi i dodjeljuje im potvrde i priznanja.

Darivanje krvi ostvaruje se u zajedničkoj suradnji darivatelja, Transfuzijske službe i Crvenog križa !

U 2013.g. obilježavamo 55 godina darivanja krvi u organizaciji GDCK Ivanec, a u organizaciji HCK 60 godina darivanja krvi.

Prema službenim rezultatima HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u 2012.g. ostvarilo je 5,66 doza krvi na 100 stanovnika, što nas svrstava na 19 mjesto u RH u odnosu na 105 općinskih i gradskih društva Crvenog križa. U 2012.g. prikupljene su 2242 doze krvi.

Najveći broj doza prikupljen je prema mjestu stanovanja (50%), i u Transfuzijskoj službi (35%), manji broj prema mjestu rada, a najmanji u školama. GDCK Ivanec ima 67% dobrovoljnih darivatelja krvi-muškaraca, a 33% žena. Prosječno godišnje krv daruje 85 darivatelja, što je 20% od ukupnog broja novih darivatelja u Varaždinskoj županiji.

SVIM DARIVATELJIMA KRVI ISKRENE ČESTITKE POVODOM SVJETSKOG DANA DARIVATELJA KRVI I ZAHVALE NA NJIHOVOM DARU ŽIVOTA upućuje GDCK Ivanec.

 

Hvala !

 

Promjena veličine fonta
Kontrast