U Cerju Nebojse održana sjednica Skupštine LAG-a Sjeverozapad

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Martinčević u Cerju Nebojse održana je sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, na kojoj je jednoglasno usvojen Plan rada te Financijski plan LAG-a za 2020. godinu.

-Iza nas je iznimno uspješan period. Raspisali smo tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti čak 7,2 milijuna kuna. LAG Sjeverozapad je s uspjehom proveo Tip operacije 6.3. i malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na našem području ukupno dodijelio gotovo 2,5 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa koji je neka lokalna akcijska grupa u Republici Hrvatskoj namijenila za potporu i razvoj malih obiteljskih gospodarstava. LAG Sjeverozapad provodi i Tip operacije 7.4., pa će tako 14 jedinica lokalne samouprave ukupno dobiti gotovo 3,5 milijuna kuna za razvoj takozvane male društvene infrastrukture, a raspisali smo i natječaj za provedbu Tipa operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, vrijedan 654 tisuće i 308 kuna. Posebno želim istaknuti kako je naš LAG već raspisao natječaje za 87 posto planiranih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, što ga svrstava među pet najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji – istaknuo je na sjednici Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad.

Sljedeće godine i natječaj za Tip operacije 6.4.

Ova lokalna akcijska grupa će u 2020. godini raspisati i natječaj za Tip operacije 6.4. – Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, koji je namijenjen pravnim i fizičkim osobama s područja LAG-a, koje u sklopu svojeg poljoprivrednog gospodarstva žele razvijati diversificiranu djelatnost.
– LAG će u 2020. godini imati u provedbi tri natječaja koja je raspisao 2018. i 2019. godine. Za Tip operacije 6.3., započeli smo s terenskim kontrolama te će LAG tijekom 2020. godine nastaviti terenske kontrole korisnika Tipa operacije 6.3., nakon što korisnici pošalju konačni zahtjev za isplatu. Terenska kontrola predstavlja preduvjet za konačnu isplatu kojom korisnici završavaju svoje projekte. Za Tip operacije 7.4. Agencija za plaćanja završava s kontrolom dokumentacije i postupaka koje je provodio LAG te se početkom 2020. godine očekuje potpisivanje ugovora i izdavanje odluke o dodjeli sredstava. Natječaj za Tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je raspisan krajem ove godine, otvoren je za podnošenje prijava do 15. siječnja 2020. godine, pa će LAG u 2020. obavljati administrativnu obradu pristiglih prijava te izdati odluke o odabiru. Također, za odabrane korisnike LAG će u njihovo ime podnositi zahtjeve za potporu te ovisno o dinamici obrade u Agenciji za plaćanja provoditi terensku kontrolu realizacije prijavljenih investicija – rekao je na sjednici Skupštine Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

U pripremi projekt zelenih tržnica

LAG Sjeverozapad će i tijekom 2020. godine provoditi radionice i edukacije kako bi potencijalnim prijaviteljima približio i predstavio natječaje i aktivnosti koje će sufinancirati, a i nadalje će zainteresiranim prijaviteljima pomagati u pripremi i razradi njihove projektne ideje, kako bi bili što spremniji za prijave na natječaje LAG-a, ali i za one na nacionalnoj razini. LAG će poticati podizanje kapaciteta zaposlenika i članova kroz edukacije na teme regionalnog razvoja, ruralnog razvoja i LEADER pristupa.
-LAG Sjeverozapad, u partnerstvu s LAG-om Izvor, razvija projekt uspostave zelene tržnice odnosno prodajnih mjesta na kojima bi lokalni poljoprivredni proizvođači mogli prodavati svoje poljoprivredne proizvode. Tim projektom nastoji se poljoprivrednicima omogućiti plasman poljoprivrednih proizvoda, a stanovništvo potaknuti da kupuje lokalno proizvedenu hranu koja je svježa te za koju se zna tko i gdje ju je proizveo. Također, u sklopu projekta napravit će se web platforma na kojoj će se predstavljati lokalni proizvođači hrane sa svojim asortimanom proizvoda te kontaktima kako bi kupci s njima mogli stupiti u kontakt te naručiti potrebne proizvode. Planiramo izraditi i monografiju LAG područja koja će objediniti zanimljivosti, ponudu i različiti sadržaj LAG područja u svrhu promocije i predstavljanja područja našeg LAG-a – rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer LAG-a Sjeverozapad.

Plan rada, kao i financijski plan za 2020. godinu, usvojen je jednoglasno, a članovi Skupštine jednoglasno su usvojili i Plan nabave LAG-a Sjeverozapad za 2020. godinu te Pravilnik o provedbi Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad 2014. – 2020. -LAG Sjeverozapad je za Općinu Maruševec vrlo važan jer direktno pomaže i našim poljoprivrednicima. Iako ima samo dva zaposlena, LAG Sjeverozapad je jedan od najuspješnijih LAG-ova u našoj zemlji. Posebno me veseli da je plan LAG-a za ovu godinu u cijelosti realiziran, ali i da se LAG već priprema za sljedeću financijsku perspektivu, u kojoj bi za ruralni razvoj trebali imati još više sredstava – istaknuo je Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.

Na sjednici je predsjednik Škvarić posebno zahvalio svim članovima LAG-a Sjeverozapad, načelnicima i gradonačelnicima 14 jedinica lokalne samouprave, te zaposlenicima LAG-, istaknuvši pritom kako su ovi rezultati u ruralnom razvoju ostvareni zahvaljujući predanom radu i sinergiji svih članova. Predsjednik LAG-a Sjeverozapad svim je članovima i stanovnicima koji žive na području ove lokalne akcijske grupe zaželio sretan Božić i uspješnu 2020. godinu.

Izvor: LAG Sjeverozapad

Promjena veličine fonta
Kontrast