U tijeku radovi na proširenju mjesnog groblja u Maruševcu

U cilju osiguravanja boljeg komunalnog standarda, Općina Maruševec je u drugoj polovici 2017. godine započela s aktivnostima na proširenju postojećeg mjesnog groblja u Maruševcu. Tada je naime upućen zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanje dviju zemljišnih čestica u Biljevcu koje su pod upravljanjem Hrvatskih šuma d.o.o..

Nakon što je 2020. godine završen postupak, Republika Hrvatska darovala je zemljišta ukupne površine 10.326 m2 u neposrednoj blizini postojećeg groblja Općini Maruševec. Po dobivanju Rješenja i dozvole za sječu šume ove godine, Općina je raspisala Javni poziv za izvođenje radova krčenja šume i zbrinjavanja drvnog ostatka za proširenje groblja u Maruševcu. Na temelju najpovoljnije pristigle ponude, radovi su povjereni specijaliziranoj tvrtki Cedrus Forest d.o.o., a procijenjena vrijednost radova iznosi 212.727,50 kuna.

-Jedna od osnovnih zadaća jedinice lokalne samouprave je osigurati što bolji komunalni standard, u što spadaju i groblja. Nakon višegodišnjeg postupka, radovi na proširenju groblja u Biljevcu započeli su prošlog mjeseca, a krčenje šumske mase trebalo bi završiti ovog tjedna, ističe načelnik Damir Šprem te dodaje kako nakon odvoza drvne mase slijedi zbrinjavanje biomase i drvnog ostatka. -S obzirom na obim zahvata koji su potrebni za proširenje postojećeg groblja, radovi na proširenju groblja u Maruševcu će se odvijati u nekoliko faza kako bi se u konačnici ostvarili dostatni prostorni kapaciteti za duži vremenski period, pojašnjava načelnik Damir Šprem.

Realizacijom projekta proširenja groblja u Maruševcu, povećava se kapacitet ukopa za oko 1.800 grobnih mjesta. -Proširenjem groblja kroz povećanje grobnih mjesta hortikulturno će se urediti 6 grobnih polja, 5 kolno-pješačkih ulaza, kao i izmjestiti spomen-križ koji se trenutno nalazi kod dvorca Maruševec. Također, uredit će se prometnica uz groblje i novih 76 parkirnih mjesta. Kada zbrojimo sve zahvate na projektu, radi se o velikom i zahtjevnom višegodišnjem ulaganju u komunalni sustav, na čemu Općina Maruševec intenzivno radi proteklih godina, naglašava zamjenik načelnika Mario Klapša.

Osim groblja u Maruševcu, Općina Maruševec je u cilju podizanja razine javnih usluga za stanovnike Općine Maruševec, radovima na groblju u Druškovcu u 2018. i 2019. godini proširila groblje za dodatnih 560 ukopa kako bi osigurala uvjete i pretpostavke za dostojno pokapanje pokojnika iz tog dijela općine.

Promjena veličine fonta
Kontrast