Ultrabrzi internet do kraja 2023. godine!

U sjeverozapadni dio Varaždinske županije stiže brži internet – potpisan ugovor vrijedan 92,7 milijuna kuna

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih europskih sredstava za projekt „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“ vrijedan 92,7 milijuna kuna, a uključuje područja grada Lepoglave i općina Bednje, Cestice, Donje Voće, Klenovnika, Petrijanca, Maruševca i Vinice.

Projekt je sufinanciram sredstvima europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ sa 69,63%, odnosno 64.570.269,81 kuna, a uime predstavnika prijavitelja navedenog projekta, potpisivanju ugovora nazočili su načelnik Maruševca Damir Šprem i načelnik Donje Voće Krunoslav Jurgec.

Ugovore je korisnicima uručila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je istaknula kako Vlada stavlja veliki fokus na važnost digitalizacije. –Putem ovog javnog poziva izgradit će se mreža širokopojasnog interneta koji će potaknuti razvoj ruralnih dijelova Hrvatske i upravo onih tzv. bijelih područja u kojima ne postoji dovoljno brz internet. Pokrenuli smo put jačanja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a upravo je jaka, širokopojasna infrastruktura preduvjet za daljnju digitalizaciju što javne uprave, što razvoja gospodarstva. Na ovaj način radimo i digitalnu transformaciju, ali i jačanje gospodarskog razvoja upravo u ruralnim dijelovima Hrvatske – istaknula je ministrica.

Načelnik Maruševca Damir Šprem izrazio je zadovoljstvo što projekt vrijedan 92,7 milijuna kuna dolazi na sjever Hrvatske. –Ovaj projekt ne pretpostavlja samo brže surfanje, već je izuzetan značaj s one gospodarske strane, odnosno za daljnji gospodarski razvoj. Bitan je i za školstvo, zdravstvo, za razvoj novih tehnologija, zapravo za svaki aspekt jer je budućnost bez brzog interneta nezamisliva – rekao je načelnik Šprem.

Zadovoljan je i načelnik Donje Voće Krunoslav Jurgec naglasivši kako je riječ o povijesnom projektu za općinu, ali i za sve partnere. –Pred nama su sada procesi ugovaranja, projektiranja i gradnje koji moraju biti gotovi do sredine 2023. godine. Najavljujem našim žiteljima u svim područjima da ćemo uskoro početi s prvim radovima. Ovdje nije u pitanju samo brzi internet, ovdje je u pitanju investicija od 90-ak milijuna kuna u infrastrukturu koja će sigurno 40-ak godina trajati – naglasio je Jurgec.

Izvor: Aktualno.hr i eVarazdin.hr

Promjena veličine fonta
Kontrast