Velik interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u petak je građanima u ispunjenoj dvorani u općinskoj zgradi u Maruševcu predstavio program sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća.

Krajem prvog kvartala 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisati će Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, s osnovnim uvjetom da su legalizirane.

Na tribini „Energetski pametnije, za život ugodnije“ Štromar je govorio o ovoj popularnoj mjeri, uvjetima prijave i prihvatljivim aktivnostima, za što su u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana nacionalna sredstva.

– Namjera je pomoći građanima koji žive u starijim kućama i troše puno na energente. Ciljevi su ekološki sa smanjenjem potrošnje energije i smanjenjem emisija CO2 u atmosferu, ali i financijski sa smanjenjem mjesečnih troškova za energente – naglasio je ministar Štromar.

Prijavitelji mogu biti svi građani, vlasnici postojećih obiteljskih kuća, bez obzira na godinu izgradnje, a moraju biti vlasnici zakonski izgrađenih obiteljskih kuća. Javni poziv namijenjen je samo vlasnicima obiteljskih kuća energetskog razreda (prema QH,nd) minimalno D ili lošijeg. Prijaviti se mogu i vlasnici obiteljskih kuća koji su u opasnosti od energetskog siromaštva kojima se obnova sufinancira u 100-postotnoj vrijednosti.

Ova mjera postojala je 2015. godine i bila je odlično prihvaćena, a sada se nastavlja. Uskoro će Vlada donijeti odluku o ovom programu, a potom će Fond za energetsku učinkovitost izdati najavu javnog poziva, najmanje 15 dana prije njegove objave.

Štromar je na tribini odgovarao na brojna konkretna pitanja zainteresiranih građana, a za sva pitanja bit će otvoren i besplatni telefon, dok će se dodatne informacije moći pronaći na internetskim stranicama Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tribinu kojoj su prisustvovali brojni građani s područja Općine Maruševec i susjednih mjesta, pratili su načelnik Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, kao i vijećnici Općinskog vijeća.

Tekst: n.kalajdžija / aktualno.hr

Promjena veličine fonta
Kontrast