Na vidovečkoj Zeljarijadi predstavile se i udruge iz Maruševca!

Prošlog je vikenda održana 22. Zeljarijada, glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija Općine Vidovec. U bogatom programu Zeljarijade koji je trajao tri dana održani su Dani polja, Zeljarske igre, predstavljanje jela od Varaždinskog zelja, kuhanje Megasarme, Dječja smotra folklora, Sajam starih zanata i gospodarski sajam, natjecanje u kuhanju Zeljarskog kotlića, biranje najboljeg Vidovečkog gibanika, Mimohod KUD-ova i konjskih zaprega, Međunarodna smotra folklora, pucanje iz kubura, kao i nezaobilazne Zeljarske noći.

Svakog dana Zeljarijade u programu su sudjelovale i udruge s područja Općine Maruševec. Udruga žena Maruša predstavila je svoje aktivnosti i proizvode na Sajmu starih zanata, članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec sudjelovali su u mimohodu Vidovcem te glasnim pucanjem obilježili početak folklorne smotre, što je oduševilo brojne posjetitelje posljednjeg dana Zeljarijade.

Kulturno-umjetničko društvo Klaruš nastupilo na Dječjoj smotri folklora prvog dana manifestacije. Dječje folklorne skupine predstavile su se pjesmama, plesovima i igrama svojeg zavičaja, što je doprinijelo raznolikom i nadasve lijepom programu.

Neposredno prije Dječje smotre folklora, održane su Dječje zeljarske igre na kojima  su “snagu i spretnost” odmjerili članovi dječjih folklornih skupina. Osnovni rekvizit u zeljarskim igrama je bila glavica vidovečkog zelja. Iako je cilj samih zeljarskih igara bio podsjećanje na stare dječje igre te druženje, djeci je svakako bio važan i rezultat.  Naši “mali” Klaruši u tim su igrama imali najviše sreće, a bili su i najspretniji te su samim time i osvojili prvo mjesto i pehar.

Svoje rukotvorine izložile su i članice Udruge žena Maruša koje svojim radom nastoje očuvati predmete i motive tradicijske baštine našeg zavičaja, nastalim tradicijskim vještinama poput vezenja i heklanja. Sajam starih zanata na ovogodišnjoj Zeljarijadi bilo je idealno mjesto za prezentacije izrade rukotvorina, kupnju prigodnih blagdanskih poklona, upoznavanje novih ljudi i razmjene mišljenja, ali i prilika za najmlađe uzraste da se upoznaju s različitim tehnikama ručnih radova te izloženih unikatnih predmeta.

Punu podršku svojim udrugama na svim manifestacijama pa tako i na ovogodišnjoj Zeljarijadi dali su načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša, koji zahvaljuju svim članicama i članovima udruga na sudjelovanju i uspješnom predstavljanju Općine Maruševec.

Manifestaciju su posjetile i kolege iz susjednih općina; načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, kao i zamjenik načelnika Općine Cestica Žarko Rodeš i vijećnica Općinskog vijeća Nives Božić te zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Mario Milak.

Promjena veličine fonta
Kontrast