Župan uručio Posebno priznanje KUD-u Klaruš iz Maruševca

Župan uručio Posebno priznanje KUD-u Klaruš iz Maruševca!
Maruševec, 9. rujna 2015. godine – Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, održane u prepunom varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu na blagdan Male gospe, te u povodu Dana Varaždinske županije, župan Predrag Štromar uručio je predsjednici Kulturno–umjetničkog društva „Klaruš“ iz Maruševca Ani Rehvald Posebno priznanje za dugogodišnji uspješni rad na širenju i razvijanju kulturno–umjetničkog amaterizma, za očuvanje tradicijskih vrijednosti ovog kraja te za promociju Varaždinske županije u zemlji i svijetu.
Posebno priznanje župana uslijedilo je nakon prijave KUD-a Klaruš na Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Varaždinske županije u 2015. godini, a od strane predsjednice Općinskog vijeća Općine Maruševec Andreje Ptiček.
Javna priznanja Varaždinske županije dodjeljuju se za iznimna ostvarenja značajna za razvoj županije i osobiti doprinos u pojedinim područjima gospodarskog, društvenog i javnog života. Mogu se dodijeliti pojedincima, pravnim osobama i grupama za zajednička ostvarenja, a koji žive i djeluju na području Županije. Slijedom navedenog, logično je da je Društvo Klaruš koje s posebnim ponosom predstavlja običaje, tradiciju i kulturnu baštinu Varaždinske županije na događanjima u zemlji, ali i izvan nje te na taj način razmjenjuje kulturno bogatstvo i različitost naše zemlje s drugim krajevima, ali i obogaćuje kulturno-umjetnički život naše i drugih zemalja, dobitnik županovog Posebnog priznanja.
U KUD-u “Klaruš”, čiji naziv simbolizira jednostavnu ogrlicu koja je sastavni i nezaobilazni dio maruševečke nošnje, dok oblik klaruša simbolizira 16 naselja maruševečke općine, djeluje pet sekcija, folklorna, dramsko-recitatorska, tamburaška, pjevačka i etnografska sekcija, na području Općine Maruševec od osnivanja u lipnju 1998. godine. Do danas, članovi KUD-a Klaruš sudjelovali su na preko 300-tinjak nastupa u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica. Broji 117 članova, od kojih je većina članova školske dobi i to je jedan od prioriteta u radu KUD-a; edukacija mladih u smislu očuvanja kulturne baštine, ne samo maruševečkog kraja, nego i čitave Hrvatske. Jedna od značajnih zasluga KUD-a, ne samo od lokalne, već i od nacionalne važnosti, je održavanje običaja Povorke Jure Zelenog – obnovljenog običaja kićenja Jure Zelenog koji je u postupku uvrštenja, uz ostale jurjevske običaje iz Hrvatske i zemalja Regije, na reprezentativnu nematerijalnu listu UNESCO-a.
Dugogodišnji uspješni rad KUD-a, obilježila su i brojna priznanja i nagrade, od kojih svakako treba istaknuti 1. mjesto na prvoj Županijskoj smotri folklora u Varaždinu 2007. godine, nakon čega KUD predstavlja Županiju na državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini, 1. nagrada za najsimpatičniji par u izvornoj narodnoj nošnji RH 2012. godine u Novigradu Podravskom, te 2. mjesto na Državnoj smotri tamburaša u Dugom Selu 2014. godine, u kategoriji tamburaških koncertnih sastava. Dobitnici su Nagrade Općine Maruševec za doprinos ugledu i promociji Općine Maruševec u zemlji i svijetu 2008. godine, a dobitnici su i diplome Hrvatskog sabora kulture za 15-godišnji uspješni rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.
Ovo Posebno priznanje župana Varaždinske županije još je jedan dokaz kako KUD Klaruš provođenjem svojih aktivnosti, daje zavidni doprinos sredini u kojoj djeluje.

U nastavku svečane sjednice, župan Predrag Štromar uručio je nagradu za životno djelo u 2015. godini dječjoj kardiologinji prim.mr.sc  Brigiti Czeisberger, a nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripale su predsjednici Ludbreškog Sunca Ruži Zlatar te tvrtki TP Varaždin. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripale su još Udruzi veterana 7. gardijske brigade ”Puma”, te Mariji Cafuk.

Promjena veličine fonta
Kontrast