Javno priopćenje Udruge okoliš

Udruga Okoliš je dana 28. listopada 2013. godine Upravnom sudu u Zagreb poslala tužbu kojom se traži da se Udruzi prizna položaj stranke u upravnom postupku procjene utjecaja na okoliš za Ciglanu Cerje Tužno, a radi zaštite prava i pravnih interesa svojih članova.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Rješenjem od 30. kolovoza 2013. osporava Udruzi to pravo, pa smo na temelju tog Rješenja mi podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

U sastavljanju tužbe imali smo pravnu pomoć Zelene akcije iz Zagreba. Mišljenja smo da Udruga Okoliš, radi zaštite prava i pravnih interesa članova, ima pravo sudjelovati u postupku kao stranka budući da većina članova Udruge živi unutar jednog kilometra od Ciglane. Mi smo udruga građana koji stanuju na području mogućeg negativnog utjecaja  zahvata i čiji interesi za očuvanjem kakvoće okoliša mogu biti izravno pogođeni namjeravanim zahvatom.

Nadamo se da ćemo na Upravnom sudu to i dokazati.

U Udruzi još čekamo odgovor na zahtjev poslan Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u kojem smo tražili da se odobri nazočnost predstavnika Udruge na sjednicama Stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za Ciglanu. Te su sjednice javne i iz tog razloga se nadamo pozitivnom odgovoru predsjednice stručnog povjerenstva za Ciglanu, gospođe Anemarije Matak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Na dopise Udruge Okoliš poslane 23.rujna 2013. nisu odgovorili: načelnik Općine Maruševec Ivan Šagi, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, župan Županije varaždinske Predrag Štromar, biskup Josip Mrzljak, župnici Alojzije Pakrac i Martin Mezak pa čak ni ministar Mihael Zmajlović. Skrb o zdravlju ljudi i očuvanju zdrave prirode očigledno je na posljednjem mjestu. Reakcije smo dobili iz Ureda predsjednika RH, Ureda predsjednika Sabora i Saborskog odbora za zaštitu okoliša i prirode,   ali iz za nas zaduženih institucija – niti slova.

Promjena veličine fonta
Kontrast