Klapša: Apeliramo na građane da se pridržavaju svih preporuka i uputa kako bi sačuvali svoje i naše zdravlje

Stožer civilne zaštite Općine Maruševec na jučerašnjoj je sjednici prihvatio preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Načelnik Stožera civilne zaštite Općine Maruševec Mario Klapša ističe kako je jučerašnja hitna sjednica Stožera sazvana kako bi se od relevantnih osoba iz struke donijele preporuke i mjere u interesu sigurnosti i zdravlja naših građana. -Općina Maruševec je preduhitrila današnje traženje Stožera civilne zaštite RH za aktivacijom Stožera civilne zaštite Općine Maruševec te smo na jučer održanoj sjednici razmijenili informacije i usuglasili savjete od strane struke za prevenciju širenja koronavirusa (COVID-19) na području Općine Maruševec. S pozornošću pratimo razvoj događaja i prikupljamo informacije s terena, primjenjujući sve upute središnjeg nacionalnog Kriznog stožera, rekao je tom prilikom načelnik Stožera civilne zaštite Mario Klapša, dok je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo kako su još prošlog tjedna otkazana sva javna okupljanja i manifestacije na području Općine, zatvoreni društveni domovi, a u međuvremenu i donijete mjere i preporuke s obzirom na razvoj epidemiološke slike u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o preventivnim mjerama kojima Stožer civilne zaštite Općine Maruševec preporučuje skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima s područja Općine koji će sukladno preporukama ograničiti broj gostiju na način da su međusobno udaljeni 1 metar, a radno vrijeme ograničiti do 20 sati, preporuke o organizaciji rada trgovačkih centara, trgovina i ljekarni te određena ograničenja u obavljanju uslužnih djelatnosti.

Kod uslužnih djelatnosti poput masera, pedikera, frizera, brijača i sličnih djelatnosti zasada se neće preporučiti zatvaranje objekata već se u njima nastoji smanjiti broj osoba uz prethodnu najavu telefonskim putem i obavezne pojačane mjere održavanja standarda higijene i dezinfekcije, uz međusobnu udaljenost od 1 metar.

Općinski Stožer apelira na građane da odgode putovanja te da pacijenti ne dolaze u ambulantu primarne zdravstvene zaštite (Ambulanta Maruševec) osim, ako se ne radi o hitnim slučajevima. S obzirom na to da na području Općine Maruševec nema oboljelih od koronavirusa niti lokalne transmisije virusa, trenutno nema ugroze pa svi oni koji nisu bili na ugroženim područjima i u kontaktu sa oboljelim osobama nemaju razloga za zabrinutost.

Stožer je još jednom uputio apel građanima kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane te svih preporuka Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite po pitanju održavanja higijene i smanjivanja nepotrebnog socijalnog kontakta boravkom na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Odluka o prevenciji širenja koronavirusa (COVID-19)

Odluka Stožera CZ Općine Maruševec od 16.3.2020.

Pozivni centar za koronavirus u Varaždinskoj županiji: 042-653-178

Novi broj za informacije o korona virusu 0-24 sata: 113

Epidemiološka djelatnost 0-24 sata: 099-211-9802

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama:

 

Promjena veličine fonta
Kontrast