Klaruši u Vukovaru

Članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec sudjelovali su 28. lipnja 2014.  godine, na 6. susretima folklornih društava u gradu Vukovaru, a povodom međunarodnog Dana Dunava. U programu pod nazivom „Dunav svome gradu“ izveli su dvije koreografije kojima su predstavili maruševečki kraj i varaždinsku županiju. Time se nastavila suradnja sa domaćim HKGD-om „Dunav“ Vukovar , a koja je započela na 13. Danima folkora u Maruševcu ove godine. U kulturno-umjetničkom programu također su sudjelovali i KUD“Metković“ Metković, KUD „Rudar“ Glogovac i Folklorni ansambl Broda –Slavonski Brod.

Sa svojim uspješnim nastupom naši su folkloraši izmamili veliki pljesak publike, a naša je nošnja plijenila pažnju tijekom mimohoda kroz grad Vukovar.

Naši domaćini organizirali su nam posjet mjestima vezanima uz Domovinski rat, i novootvoreni Gradski muzej u dvorcu grofova Eltz. Tako smo posjetili vukovarsku bolnicu, muzej Ovčara, Memorijalno groblje u Vukovaru , središnji križ na Dunavu … Iskoristili smo priliku odati počast  žrtvama rata i zapaliti svijeće. Kroz spomenuta mjesta vodio nas je gospodin Martin Nedić, vukovarski branitelj i zarobljenik srpskih logora.

Svakako moramo spomenuti i činjenicu da je u Gradskom muzeju Vukovar, u dijelu koji je posvećen etno blagu, dio u kojem se nalazi po jedna nošnja iz svake županije Republike Hrvatske. Veoma smo ponosni što Varaždinsku županiju predstavlja maruševečka narodna nošnja.

Obnovili smo stara prijateljstva i stvorili nova te dostojno predstavili maruševečki kraj na istoku Hrvatske. Ovakvi nastupi daju nam još više snage i motiv za daljnji radu u našem KUD-u.

Promjena veličine fonta
Kontrast