Pjesme, plesovi i kubure maruševečkog kraja u emisiji „Lijepom našom“

U srijedu, 3. travnja ove godine Varaždin je nakon sedam godina ponovo bio domaćin snimanja popularnog glazbeno-scenskog spektakla “Lijepom našom“ koji se već 25 godina emitira u programu Hrvatske radio televizije.

Emisija koju vodi i uređuje Branko Uvodić dočarala je tradicijske, urbane i kulturne vrijednosti grada Varaždina i Varaždinske županije, a tom su prilikom u programu nastupili članice i članovi KUD-a Klaruš iz Maruševca, Folklornog ansambla Centra tradicijske kulture Varaždin, KUD-a Mak iz Trnovca Bartolovečkog, KUD-a Toplice iz Varaždinskih Toplica, Tamburaškog orkestra Centra tradicijske kulture Varaždin, Vokalne skupine Kaliope iz Ivanca, zagrebačke Klapa Koluri, Nenad Kumrić Charlie, Carevi, Gabriela Hrženjak, Barbara Othman, Bojan Jambrošić, Blanka Tkalčić, etno duo Goga i Željko, Kostadinka Velkovska, Boris Ćiro Gašparac, Zdravko Škender, Ivica Pepelko, Đani Stipaničev, Kavaliri, Mejaši, Mirko Švenda Žiga, Miroslav Škoro, Zlatko Pejaković, Indira, a pratio ih je tamburaški sastav Gentlemani.

Na javnom snimanju emisije Lijepom našom pedesetak članica i članova KUD-a Klaruš predstavilo se izvatkom iz scenskog prikaza plesova maruševečkog kraja i okolice „Varaždinsku pole”. Osim toga, KUD Klaruš je izveo i fragmente Oj, Marička!, Delajte mi brvi i Ceperlin, i to u izvornim maruševečkim narodnim nošnjama, kojima se pridaje posebna pozornost i naglašava prilikom nastupa. KUD je za nastup pripremao Zlatko Peharda, a tamburaški sastav Franjo Plantak.

Na javnom snimanju emisije Lijepom našom u Varaždinu uz KUD Klaruš predstavili su se članice te članovi Kuburaške udruge Maruševec KUM sa svojim kuburama.

– Ovo je ujedno bio prvi nastup članova naših kulturnih udruga na javnoj televiziji, kojim su na najljepši način predstavili kulturnu baštinu Općine Maruševec. Izuzetno smo ponosni na naše sugrađane koji predstavljaju Općinu Maruševec diljem zemlje, a od danas i izvan njezinih granica. Naime, Lijepom našom najgledanija je i samim time najdugovječnija emisija HRT-a koji programe emitira u mrežama digitalne televizije i putem satelita pa će tako gledatelji u svijetu moći vidjeti kulturno i prirodno bogatstvo našeg kraja, kazali su tom prilikom načelnik Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša koji su pratili nastup i bodrili članice i članove KUD-a Klaruš i Kuburaške udruge Maruševec iz prvih redova.

U ispunjenoj dvorani Arena Varaždin snimljene su dvije emisije koje će se emitirati u dva dijela, stoga pozivamo građane da prate program HRT-a u subotu 13. travnja kada će se emitirati prvi dio emisije, kao i 20. travnja ove godine kada će biti emitiran drugi dio.

Promjena veličine fonta
Kontrast