„MIR I DOBRO“ 15. prosinca 2015. – 08. siječnja 2016.

„MIR I DOBRO“ 15. prosinca 2015. – 08. siječnja 2016.

I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova RH radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine provodi preventivnu akciju “Mir i dobro”. Osnovni cilj akcije je spriječiti ozljeđivanje osoba i oštećenje imovine do kojih dolazi uslijed zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Akcija „Mir i dobro“ ove je godine započela u utorak 15. prosinca te će trajati do 8. siječnja 2016. godine.

Građani će i ove godine, zbog obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, nazočiti će svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji itd. Stoga će biti povećan cestovni i željeznički promet u unutrašnjosti, ali i na svim graničnim prijelazima.

Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj prodaji nabavlja petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, pa se razložno očekuje i nabava onih sredstava čija je prodaja nedopuštena.

Obzirom da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iz navedenog razloga želimo dati nekoliko savjeta usmjerenih prvenstveno na zaštitu najmlađih:

* ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati,

* uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

* obavezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

* Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

* Oružje čuvajte na nedostupnim i zaključanim mjestima!

* Posebno upozorenje upućujemo djeci da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju!

* Ne dirajte petarde i druga pirotehnička sredstava koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih nemojte pokušati ponovno zapaliti.

* Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

ZAKONSKA REGULATIVA I PIROTEHNIČKA SREDSTVA ZA ZABAVU

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07., 67/08. i 144/10), pirotehnička sredstva podijeljena su u više razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. razreda te pirotehnička sredstva II i III trećeg razreda.

Prodaja pirotehničkih sredstava I. razreda dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati samo u razdoblju od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18. godina i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.

Uporaba je zabranjena u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, a također je zabranjena uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava osobama mlađim od propisane dobne granice ili prodaje razreda II i III u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava drugog razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Navedena problematika definirana je i Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje se kazne kreću u rasponu protuvrijednosti od 50 do 200 DEM (protuvrijednost na dan počinjenja prekršaja) ili kaznom do 30 dana zatvora, a kazne su predviđene i za roditelja odnosno staratelja čije dijete ili štićenik učini prekršaj.

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, ovisno o stupnju ugrožavanja i posljedicama, predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do čak petnaest godina zatvora.

Napominjemo ponovno da se nesreće ne događaju “nekome drugom” u prilog čemu govore i činjenice da PP Ivanec svake godine evidentira događaje u kojima je došlo do ozljeđivanja uslijed nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja.

Stoga podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku i akcija “Manje oružja – manje tragedija“ kojom je svakom građaninu omogućeno da bez ikakvih sankcija dragovoljno preda sve vrste oružja i ubojita sredstva koje neovlašteno posjeduje.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi, posebno djece.

Oružje i eksplozivna sredstva također nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Posebno naglašavamo da se protiv građana koji oružje dobrovoljno prijave policiji radi predaje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Svim građanima želimo vesele božićne blagdane i sretnu Novu godinu!

PP IVANEC

123

Promjena veličine fonta
Kontrast