Mladi „Klaruši“ odabrani za nastup na državnoj smotri u Kutini!

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica organizirali su Županijsku smotru dječjeg folklora Varaždinske Županije koja je održana 14. travnja 2019. u dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Smotra dječjeg folklora jedna je od županijskih smotri koje Zajednica organizira tijekom godine. Na ovogodišnjoj Smotri je nastupilo 15 dječjih folklornih grupa koje su uspješno predstavile folklornu baštinu svojeg zavičaja ali i folklornu baštinu ostalih dijelova Lijepe naše.

U sklopu programa predstavili su se “Centar tradicijske kulture” Varaždin sa tri uzrasta, KUD Martijanec-Martijanec, KUD “Ljuba voda” Ljubeščica sa dva uzrasta, KUD “KNEGINGRAD” Gornji Kneginec, KUD Općine Cestica, KUD “Toplice” Varaždinske Toplice, DFD “SONČECE” Varaždin , KUD Općine Petrijanec, KUD “Hrvatskih željeznica” Varaždin , KUD „Vidovec“ Vidovec, KUD “JEŽEK” Beretinec i KUD “KLARUŠ” Maruševec.

-Veseli nas što se na današnjoj smotri predstavilo 15 folklornih grupa, odnosno više od 400 malih folkloraša. Publika je uistinu mogla uživati u prekrasnim plesnim i tamburaškim izvedbama kao i u narodnim nošnjama koje su naši mali folkloraši s ponosom nosili. Ovogodišnja smotra pokazatelj je predanoga rada malih folkloraša i njihovih voditelja, a upravo to je mnogobrojna publika u Minervi prepoznala i sve folklorne grupe nagradila dugotrajnim pljeskom, istaknuo je Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Članovi dječje grupe folklorne sekcije i mladi tamburaši KUD-a “Klaruš” Maruševec, predstavili su se pjesmama i plesovima vezanim uz maruševečke jurjevske običaje u koreografiji “Kuda Jura hodi, tuda pole rodi”.

Odlukom stručnog žirija, najbolje su ocijenjeni upravo mladi „Klaruši“ koji će zahvaljujući visokim ocjenama nastupiti na 17. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske. Državna smotra dječjeg folklora održat će se u listopadu u Kutini, gdje će mladi članovi KUD-a Klaruš predstavljati svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju.

Fotografije: KUD Klaruš Maruševec

Promjena veličine fonta
Kontrast