Obilježavanje 40. godišnjice smrti Gustava Krkleca

Maruševec, 20. listopada 2017. godine – Glazbeno-poetska večer održat će se u srijedu, 25. listopada ove godine s početkom u 19 sati, u zgradi Općine Maruševec. 

U organizaciji Udruge Prijatelja dvorca Maruševca, Općine Maruševec, Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Udruge Ritam misli, u zgradi Općine Maruševec obilježit će se 40. godišnjica smrti književnika Gustava Krkleca. Glazbeno-poetska večer pod nazivom Bezimenoj, održat će se u srijedu 25. listopada ove godine s početkom u 19 sati.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, sa dva brata i tri sestre. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Priključio se književnom krugu mladih ekspresionista te s A. B. Šimićem i N. Milićevićem pokrenuo časopis Juriš (1919.).

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, odnosno poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu.

Promjena veličine fonta
Kontrast