Održana manifestacija Čiselska nedela v Maruševcu!

Prve nedjelje u listopadu u Općini Maruševec već se tradicionalno obilježava blagdan Čiselske nedele. Organizator manifestacije Kuburaška udruga Maruševec uz pokroviteljstvo Općine Maruševec pripremila je prigodni program manifestacije u trajanju od dva dana.

U subotu 5. listopada u poslijepodnevnim satima na prostoru ispred zgrade Općine Maruševec održano je druženje građana i članova udruga uz pripremanje najstarijeg hrvatskog tradicionalnog jela – kotlovine. Program Kotlovijade vodio je poznati televizijski i radijski voditelj Davor Dretar Drele uz podršku domaćeg Tamburaškog sastava Frajkani.

U kuhanju kotlovine okušalo se 16 ekipa, većinom s područja Općine Maruševec te gostujuća ekipa iz susjedne Općine Petrijanec. Pripremljena kotlovina podijeljena je okupljenima koji su s guštom blagovali ukusno pripremljenu hranu pa su svi kotlovi ubrzo bili prazni.

U večernjim satima istog dana održana je Večer dramskih amatera u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš. Predstavili su se dramski amateri KUD-a “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave sa igrokazom “Studentice”, Humoristično drušvto “Zvonec” iz Krapine sa monologom “Friška vdovica”, Udruga žena “Preslica” iz Sračinca sa igrokazom  “Dioničarka” te KUD “Klaruš” Maruševec sa igrokazom “Mito i korupcija”. Okupljene je ispred Općine Maruševec pozdravio zamjenik načelnika Mario Klapša, a mnogobrojna publika pozorno je pratila sve četiri predstave i ponovno je “maruševečka publika” opravdala epitet “najbolje publike”.

Nakon Večeri dramskih amatera u Maruševcu, u šatoru ispred općinske zgrade večernji koncert održali su Tamburaški sastav Lajk i popularne Učiteljice.

Tradicionalno obilježavanje Čiselske nedele započelo je u nedjelju, 6. listopada u 8 i 30 sati pucanjem Budnice Kuburaške udruge Maruševec, koja je ujedno označila početak 8. sajma u Maruševcu. Sajam na kojemu se ove godine predstavilo 14 izlagača otvorio je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, a nazočili su i zamjenik načelnika Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima. Otvorenju sajma u 10 sati nazočili su i čelnici susjednih općina i gradova; zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, zamjenik načelnika Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik te zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

Nakon otvorenja sajma, održana je Sveta misa u Župnoj crkvi Svetog Jurja za sve žive i pokojne kuburaše Općine Maruševec. Misno slavlje predslavio je i propovijedao preč. mr. Anđelko Košćak – rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a pjevao je zbor odraslih i ŽVS pod vodstvom orguljašice Marijane Gašparić. Pozivu na Čiselsku nedelu odazvala se i zajednica Hrvata iz Vizvara!

Po završetku Svete mise uslijedio je nastup Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca. Za tu priliku, folkloraši su izveli “Zapletu” i “Išla žena na gosti“, a za kraj pjesmu “Maruševec, najdraži kraj”, u čemu su im se pridružili i mnogobrojni posjetitelji ovogodišnjeg sajma.

U zajedničkom nastupu kuburaških udruga sudjelovale su Kuburaško društvo “Tri Kralja” iz Jakovlja, VDSK Lobor – Viteško društvo Svetog Križa iz Lobora, Kuburaško društvo Glasna Kubura iz Kamenice, Društvo ročnih možnaristov iz slovenskog Rogateca, Kuburaška udruga ‘Sveti Juraj’ iz Hlevnice, Kuburaško društvo Prva kubura iz Višnjice, Športsko kuburaško društvo ‘Radobojska kubura’ iz Radoboja te Kuburaško društvo ‘Taborska kubura’ iz Huma na Sutli.

Pogledajte galeriju s ovogodišnje manifestacije Čiselska nedela v Maruševcu!

Kotlovijada

Koncert Tamburaškog sastava Lajk i Učiteljica

Čiselska nedela

 

Promjena veličine fonta
Kontrast