Policija objavila savjete za samozaštitu

Operativna zadaća policije je ukazivati na određene sigurnosne probleme uočene na nekom području i u vezi s time predlagati i poduzimati (u ovom slučaju s lokalnom vlašću tj. Općinom Maruševec) određene preventivne aktivnosti kojima bi se kroz određeni vremenski period smanjio broj kaznenih djela i prekršaja, te povećao osjećaj sigurnosti kod naših građana.

S obzirom na to da je na području Općine u zadnje vrijeme nešto izraženija problematika krađa iz kuća, odnosno došlo je do povećanja broja takvih slučajeva, u nastavku se nalaze savjeti za građane o mjerama samozaštite i načinima kako pomoći sebi kako ne bi bili žrtva kaznenog djela krađe iz kuće ili provale, te kako građani mogu pomoći Policiji u otkrivanju počinitelja.

Krađa iz kuće ne događa se uvijek nekome drugome i svatko od nas može postati žrtvom takvog kaznenog djela, no nepobitna je činjenica da građani često puta zbog nepažnje, površnosti, nemarnosti i lakomislenosti da kod njih nemaju što ukrasti, nedovoljne fizičke i tehničke zaštite sami doprinose tome da postanu žrtva.

Kradljivci najčešće ulaze u dvorišta pod izlikom da prikupljaju sekundarne sirovine, nude na prodaju neku robu, traže nekoga, zatim ulaze u nezaključane kuće ili stanove pri čemu koriste koje kakve isprike i izgovore ako ih vlasnik zatekne, a ako nema nikog u kući koriste priliku i kradu i to najviše novac, zlatninu i vrjednije predmete. Kradljivci u tim prilikama u pravilu ostavljaju jako malo tragova, te nastoje što brže napustiti mjesto počinjenja kaznenog djela odlazeći čak i na područje drugih gradova i županija gdje žive, te time otežavaju policiji njihovo otkrivanje.

SAVJETI

NOVAC, ZLATNINU I VRIJEDNE PREDMETE NEMOJTE DRŽATI U KUĆI ILI STANU NEGO IH POHRANITE U BANKOVNE TREZORE.

Ako  to ne želite i odlučili ste novac, zlatninu i vrijedne predmete držati i čuvati kod kuće ugradite si metalne sefove od kojih su oni ugrađeni u pod kuće ili stana najsigurniji.

Ukoliko je to za građanina neisplativ novčani izdatak tada barem:

  • ZAKLJUČAVAJTE KUĆE I STANOVE BEZ OBZIRA ŠTO SAMO NA KRATKO ODLAZITE NA TAVAN, U PODRUM, NA VRT ILI U TRGOVINU,
  • NE OSTAVLJAJTE OTVORENE PROZORE,
  • NE OSTAVLJAJTE KLJUČEVE ISPOD OTIRAČA ILI ISPOD TEGLI S CVIJEĆEM KOD ULAZNIH VRATA,
  • NE DRŽITE SAV NOVAC, UŠTEĐEVINU ILI ZLATNINU SAMO NA JEDNOM MJESTU U KUĆI (primjerice u posudama na kuhinjskim policama, regalu u dnevnoj sobi, u noćnim ormarićima ili pod madracima u spavaćoj sobi ili primjerice u torbi u ormaru među plahtama gdje kradljivci najprije traže),
  • NAPRAVITE POPIS NAKITA I VRIJEDNIH PREDMETA, TE IH FOTOGRAFIRAJTE,
  • ZAPIŠITE TVORNIČKE BROJEVE I OZNAKE VRIJEDNIH TEHNIČKIH PREDMETA I KUĆANSKIH APARATA,
  • NE HVALITE SE DA STE UŠTEDJELI VEĆU KOLIČINU NOVACA ILI NEŠTO PRODALI,
  • PRATITE ŠTO SE DOGAĐA U BLIZINI VAŠE KUĆE I U SUSJEDSTVU, A O ZAPAŽANJU SUMNJIVIH OSOBA I VOZILA POKUŠAJTE ZAPAMTITI ILI ZAPISATI ŠTO VIŠE DETALJA OSOBNOG IZGLEDA I STAROSTI OSOBA, MARKU, BOJU I REGISTARSKU OZNAKU VOZILA, TE BEZ ODLAGANJA O TOME ODMAH OBAVIJESTITE POLICIJU POZIVOM NA BESPLATNI BROJ TELEFONA 192.

Zapamtite; ako je danas žrtva vaš susjed sutra možete biti Vi. Susjedski nadzor nije samo zabadanje nosa u tuđe dvorište već često puta znači i sigurnu kuću, stan vikendicu, sigurno parkirano vozilo. Dobri susjedski odnosi i njihova međusobna komunikacija u nekoj ulici ili selu znače veću zaštitu imovine. Policijska praksa pokazuje da pravodobna informacija građana o počinjenju kaznenog djela u relativno kratkom vremenu dovodi do hvatanja počinitelja i takvo područje jedno vrijeme nije lopovima zanimljivo za bilo koju vrstu kriminala jer se boje da će biti otkriveni.

VODITE RAČUNA O LJUDIMA KOJE PUŠTATE U SVOJU KUĆU ILI STAN

Lopov često puta nije osoba neuredna izgleda i nečiste odjeće već naprotiv osoba koja se ponašanjem i izgledom ne razlikuje od normalnih ljudi. Često su kriminalci rječite osobe koje za žrtve biraju osobe starije životne dobi, koji će kroz razgovor nastojati pridobiti vaše  povjerenje, imati razumijevanja za vaš samački život i probleme, pretvarati se da im je stalo, a u stvari nemaju dobre namjere i žele počinjenjem krađe ili prijevare steći određenu imovinsku korist.

RAZMISLITE O STAVLJANJU DODATNE MEHANIČKE I TEHNIČKE ZAŠTITE U VIDU RASVJETE NA SENZOR, VIDEO NADZORA, PROTUPROVALNIH VRATA, ALARMNIH UREĐAJA, ZAŠTITNIH REŠETAKA NA PROZORIMA I ULAZNIM VRATIMA U VIKENDICAMA ILI KUĆAMA U KOJIMA SE NE BORAVI SVAKODNEVNO ILI OSIGURANJU KUĆE, STANA ILI VIKENDICE OD PROVALA I KRAĐA

ZATRAŽITE INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE OD POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZA PREVENCIJU ILI KONTAKT POLICAJACA

Policija želi kroz edukaciju i informiranje građana pripomoći da oni što bolje prepoznaju kriminogene čimbenike i kako na njih reagirati jer se time smanjuje strah od kriminaliteta, poboljšavaju odnosi s policijom, te povećava stanje i osjećaj sigurnosti.

U SLUČAJU PROVALE ILI KRAĐE IZ KUĆE ODMAH NAZOVITE POLICIJU, NASTOJITE ŠTO MANJE SE KRETATI PO KUĆI  I NIŠTA NE DIRATI.

Brojevi telefona i mail adresa na koje građani mogu kontaktirati Policiju:

Policijska postaja Ivanec
Telefon: 192 ili 373 449
E-mail: pp.ivanec@mup.hr

Promjena veličine fonta
Kontrast